ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες και μάκρο… μπέρδεψαν τις ασιατικές αγορές

10:25 - 05 Μαϊ 2023 | Χρηματιστήρια
Τράπεζες και μάκρο… μπέρδεψαν τις ασιατικές αγορές
Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (5/5), καθώς αναζωπυρώθηκαν οι τραπεζικοί φόβοι στη Wall Street, στέλνοντας τους τρεις σημαντικούς αμερικανικούς δείκτες σε ένα πτωτικό σερί τεσσάρων ημερών.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 διέγραψε τις προηγούμενες απώλειες και σημείωσε άνοδο, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τη δήλωση της Reserve Bank of Australia για τη νομισματική της πολιτική.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας εξακολουθεί να βλέπει ότι μπορεί να απαιτηθεί «μερική περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Σημείωσε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία και ο πληθωρισμός».

Η δήλωση έρχεται καθώς η Reserve Bank of Australia εξέπληξε τις αγορές αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,85% την Τρίτη.

Στη δήλωσή της, η RBA μείωσε τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, ενώ είπε ότι ο πληθωρισμός δεν αναμένεται ακόμη να επιστρέψει στο ανώτερο όριο του εύρους στόχου 2-3% μέχρι τα μέσα του 2025.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, αν τα νέα στοιχεία είναι ευνοϊκά, δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση επιτοκίων.

Στα μάκρο, ο κινεζικός δείκτης υπευθύνων αγορών υπηρεσιών Caixin για τον Απρίλιο υποχώρησε στο 56,4 από το 57,8 τον Μάρτιο, αλλά παρέμεινε στο πεδίο της ανάπτυξης, ενώ ο PMI παραγωγής Caixin έπεσε σε περιοχή συρρίκνωσης.

Η ένδειξη σηματοδότησε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2020 και τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα πάνω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη και τη συρρίκνωση.

Η έρευνα έδειξε επέκταση στη δραστηριότητα των υπηρεσιών παρά την απογοητευτική δραστηριότητα των εργοστασίων στην ηπειρωτική Κίνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Wang Zhe, Senior Economist της Caixin Insight Group, η μέτρηση υποδηλώνει ότι η δραστηριότητα των υπηρεσιών εξακολουθεί να «καταγράφει γρήγορη ανάκαμψη».

Οι αγορές στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,48% στις 3.334,50 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,84% στις 11.179,65 μονάδες.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,52% στις 20.055 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.220 μονάδες, κερδίζοντας 0,37%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.