ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κακό το 2023, μία από τα ίδια το 2024

Κακό το 2023, μία από τα ίδια το 2024

16:40 - 27 Δεκ 2023
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά δεν αφήνει καλές αναμνήσεις το 2023, παρ’ όλο που μπήκαν λεφτά στις τσέπες κόσμου και κοσμάκη. Επειδή ο τουρισμός πήγε καλά, επειδή η κυβέρνηση μοίρασε λεφτά, επειδή η αισχροκέρδεια φούντωσε, επειδή η μαύρη οικονομία και η φοροδιαφυγή / φοροκλοπή ανθίζουν και ίσως για μερικά ακόμη επειδή, βολικά μεν, που δεν εξασφαλίζουν μακρόχρονη ανάπτυξη δε, ούτε συμβάλλουν στην ουσιαστική βελτίωση των δομών της χώρας. Άλλωστε, η δομή της οικονομίας ευνοεί τα παραπάνω φαινόμενα και εκείνα με τη σειρά τους τη συντηρούν. Μακάρι η ζωή να αποδείξει στη συνέχεια ότι αυτή η εκτίμηση είναι λανθασμένη και να πάνε όλα πρίμα, ώστε να δικαιολογούνται οι σημερινοί διθύραμβοι του «Εκόνομιστ» και οι έξαλλοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης…

Κανονικά θα πρέπει να γίνει αναφορά και στις πολιτικές εξελίξεις του 2023 που ο καθένας μπορεί να τις θεωρήσει ανάλογα με τις απόψεις που κουβαλάει ως πολίτης. Αντικειμενικά, κατά το δυνατόν βέβαια, στη χρονιά που πέρασε εξαερώθηκε ο Σύριζα, απομυθοποιήθηκε ο Τσίπρας και προέκυψε το «φρούτο» που ονομάζεται Κασσελάκης. Κατά την ταπεινή μου γνώμη το 2024 δεν θα είναι πιο ευχάριστο για τους Συριζαίους, ούτε γι’ αυτούς που έμειναν στο κόμμα, ούτε για εκείνους που έφυγαν και σχημάτισαν τη δική τους πολιτική ομάδα. Γιατί πολύ απλά, «δεν το έχουν» και επομένως κάθε άλλη ερμηνεία μάλλον περιττεύει. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι παρ΄ όλο που χαμογελάει και αναδεικνύει κάποια ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή, έχει «ταβάνι» με τη σημερινή του ηγεσία. Ο Ανδρουλάκης δεν κάνει «γκελ». Όπως φυσικά «ταβάνι» έχει και το ΚΚΕ παρά τα πρόσκαιρα κέρδη του λόγω κατάρρευσης του Σύριζα.

Αντίθετα, το 2023 αποδείχθηκε εξαιρετικά γενναιόδωρο προς τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Θριάμβευσε στις εκλογές, κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, παρέμεινε «αδιάβροχη» παρά τα δεινά που κτύπησαν τη χώρα στη βάρδια της (π.χ. Τέμπη, κατακλυσμοί στη Θεσσαλία κλπ.) και φαίνεται να παραμένει «αδιάβροχη» στο παρόν και στο ορατό μέλλον. Μα είναι τόσο καλή αυτή κυβέρνηση; Το σίγουρο είναι ότι «παίζει» χωρίς αντίπαλο και κάθε σύγκριση την βγάζει μπροστά, ειδικά τον Μητσοτάκη. Διαθέτει και κάποιους καλούς υπουργούς, από την άλλη πλευρά όμως έχει και άχρηστους, ενώ με την πάροδο του χρόνου δείχνει άτολμη στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων της χώρας. Ειδικά οι επιδόσεις της στη βελτίωση εξαιρετικά αρνητικών χαρακτηριστικών της καθημερινότητας, είναι πολύ χαμηλές.

Δυστυχώς, αυτές οι χαμηλές επιδόσεις της κυβέρνησης που έγιναν ακόμη πιο φανερές μέσα στο 2023, όπως και οι συνέπειές τους, προβλέπεται να συνεχισθούν το 2024. Δεν τολμάει να «βάλει χέρι» στην εκπαίδευση ξεκινώντας τουλάχιστον από το γυμνάσιο και φθάνοντας μέχρι το πανεπιστήμιο, με την έννοια της πραγματικής αξιολόγησης μαθητών, φοιτητών και διδασκόντων, αλλαγής διαδικασιών και της επιβολής κανόνων στοιχειώδους πειθαρχίας στους σχολικούς και πανεπιστημιακούς χώρους. Για να είμαστε δίκαιοι, η ατολμία της κυβέρνησης συμβαδίζει αρμονικότατα με τις απόψεις και συμπεριφορές της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας που είναι εντελώς βολεμένη με τη σημερινή κατάσταση. Όσο για τα ιδιωτικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αφενός δεν ξέρουμε πότε και πως θα ιδρυθούν και λειτουργήσουν, αλλά και ποια θα είναι αυτά. Πάντως, δεν πρόκειται να φέρουν τα πάνω κάτω στο χώρο της εκπαίδευσης, μεγαλύτερη θα είναι ενδεχομένως η συμβολή τους στην οικονομία.

Το 2024 δεν θα είναι τόσο καλύτερο από το 2023 από πλευράς επιβολής κάποιας τάξης στο κυκλοφοριακό, στις συμπεριφορές βίας, στις επιδόσεις των σωμάτων ασφαλείας και στην απονομή δικαιοσύνης. Είναι τόσο εκτεταμένη η ασυδοσία που επικρατεί στις συμπεριφορές οδηγών αυτοκινήτων, ακόμη περισσότερο των δικυκλιστών, αλλά και των πεζών, είναι αντίστοιχα τέτοια η έκταση της ατιμωρησίας και η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτές τις συμπεριφορές, σε συνδυασμό πάντα με κακή εκπαίδευση και αβελτηρία των οργάνων της τάξης, που δεν επιτρέπουν την παραμικρή αισιοδοξία για βελτίωση της κατάστασης. Για να μη συμπεριλάβουμε και τη Δικαιοσύνη, όχι μόνο εξαιτίας της απαράδεκτης καθυστέρησης στην απονομή της, αλλά και στην ποιότητα των αποφάσεων ή μη αποφάσεων από πλευράς δικαστών. Που αποτελούν και πόλο ισχυρής αντίστασης απέναντι σε όποια προσπάθεια αλλαγής στον τομέα τους.

Ο χρόνος που πέρασε και λήγει επίσημα σε ελάχιστες μέρες ήταν από τους χειρότερους των τελευταίων δεκαετιών, αν αναλογιστούμε όσα συνέβησαν και συμβαίνουν διεθνώς. Τον πόλεμο της Ουκρανίας που συνεχίζεται, προστέθηκε το μακελειό στη Γάζα, δίχως να ξεχνάμε την αποτυχία της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή (περί αποτυχίας πρόκειται αν δεν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε), την ένταση του μεταναστευτικού, την διαπίστωση της ευρωπαϊκής παρακμής, το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πάρα πολύ πλουσίων και των υπολοίπων και γενικά την ατμόσφαιρα αστάθειας, αίματος, ανασφάλειας, ακόμη και διάλυσης που επικρατεί. Οι προοπτικές για τον ερχόμενο χρόνο δεν είναι καλύτερες, ειδικά δε στη Μέση Ανατολή μπορεί και να χειροτερεύσουν. Πέρα από το γεγονός ότι στις ΗΠΑ δύο γερόντια, ο ένας απερίγραπτος και πολύ επικίνδυνος που λέγεται Τραμπ, ο άλλος αναποτελεσματικός και όχι επωφελής για την Ευρώπη τουλάχιστον, που ονομάζεται Μπάιντεν πρόκειται να διεκδικήσουν πάλι την προεδρεία, εκτός και αν γίνει κάτι αναπάντεχο.

Μόνο στα ελληνοτουρκικά το 2024 φαντάζει καλύτερο από το 2023, αλλά μιλάμε στην πραγματικότητα για συνέχεια του προηγούμενου έτους, εκτός και γίνει κάποια… στραβή. Τα θαύματα πάντως σπανίζουν πια και ούτε η υπογεννητικότητα μπορεί να αναχαιτιστεί, ούτε εργατικά χέρια να βρεθούν ξαφνικά, ούτε ο Σαμαράς ή ο Κ. Καραμανλής να αγαπήσουν τον Μητσοτάκη. Κατά τα άλλα, αίσιο και ευτυχές το νέο έτος!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.