ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πιο ζεστή μέρα παγκοσμίως η Δευτέρα 3 Ιουλίου

10:09 - 05 Ιουλ 2023 | Περιβάλλον
Η πιο ζεστή μέρα παγκοσμίως η Δευτέρα 3 Ιουλίου
Αυτή η Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2023, ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία από τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης των ΗΠΑ.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Αυγούστου του 2016 των 16,92 βαθμών Κελσίου, καθώς καταγράφηκαν καύσωνες σε πολλές χώρες του κόσμου.

Οι νότιες ΗΠΑ υποφέρουν από έντονη ζέστη τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων, πιθανώς λόγω της κλιματικής κρίσης που προκαλείται από τον άνθρωπο, είπαν οι ειδικοί. Σε μέρη της Κίνας, συνεχίστηκε ένας διαρκής καύσωνας, με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου. Η Βόρεια Αφρική έχει δει θερμοκρασίες κοντά στους 50 βαθμούς Κελσίου, με χιλιάδες στη Μέση Ανατολή να υποφέρουν από ασυνήθιστα υψηλή ζέστη κατά τη διάρκεια του θρησκευτικού προσκυνήματος χατζ στη Σαουδική Αραβία, επισημαίνει ο Guardian.

Και ακόμη και η Ανταρκτική, αυτή τη στιγμή στον χειμώνα της, κατέγραψε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το λιώσιμο των παγετώνων επιταχύνεται και ο ήλιος γίνεται πιο δυνατός. Η ερευνητική βάση Vernadsky της Ουκρανίας, στα νησιά της Αργεντινής της τεράστιας παγωμένης ηπείρου, έσπασε πρόσφατα το ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιουλίου με ένδειξη 8,7 βαθμούς Κελσίου.

«Θανατική ποινή για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα»

Η Jeni Miller, εκτελεστική διευθύντρια της Global Climate and Health Alliance με έδρα την Καλιφόρνια, μιας διεθνούς κοινοπραξίας οργανισμών υγείας, δήλωσε: «Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υφίστανται ήδη κλιματικές επιπτώσεις, από καύσωνες, πυρκαγιές και ατμοσφαιρική ρύπανση μέχρι πλημμύρες και ακραίες καταιγίδες. Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνει επίσης τις απώλειες των καλλιεργειών και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, καθώς και τη μετανάστευση».

Πρόσθεσε: «Η εξόρυξη και η χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων, είναι ο κύριος μοχλός της θέρμανσης και είναι ασυμβίβαστες με ένα υγιές κλίμα. Αυτός είναι ακόμη περισσότερος ο λόγος που οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν να τηρήσουν μια δέσμευση στο Cop28 για σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων και μια δίκαιη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλους».

Η κλιματολόγος Friederike Otto του Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον στο Βρετανικό Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Είναι μια θανατική ποινή για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα».

Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS για την κλιματική κρίση, που επιταχύνθηκε από το καιρικό μοτίβο του Ελ Νίνιο, το τελευταίο από το οποίο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (WMO) προειδοποίησε ότι είχε ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα. Το τελευταίο μεγάλο Ελ Νίνιο ήταν το 2016, στην πιο «καυτή» χρονιά που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα.

Για το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας που ανακοινώθηκε την Τρίτη, ο Zeke Hausfather, ερευνητής στο Berkeley Earth, δήλωσε: «Δυστυχώς, υπόσχεται να είναι μόνο το πρώτο σε μια σειρά νέων ρεκόρ που σημειώθηκαν φέτος, καθώς οι αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε συνδυασμό με ένα αυξανόμενο φαινόμενο Ελ Νίνιο, ωθούν τις θερμοκρασίες σε νέα υψηλά».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.