ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «οικοδόμημα» του κυκλώματος στην Πολεοδομία Ρόδου- Πώς δρούσε Κύριο

13:17 - 21 Μαρ 2025 | Ειδήσεις
Το «οικοδόμημα» του κυκλώματος στην Πολεοδομία Ρόδου- Πώς δρούσε
Η έρευνα των στελεχών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ συνεχίζεται στην πολεοδομία της Ρόδου και έχει ήδη οδηγήσει σε μία αρκετά πλούσια δικογραφία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για δωροληψία, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «δημοκρατική», όλα ξεκίνησαν από τον Ιούνιο του 2024, οπότε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ έφτασε καταγγελία για διαφθορά στην πολεοδομία Ρόδου, σύμφωνα με την οποία υπάλληλοι της πολεοδομίας και συνεργαζόμενοι μηχανικοί εξέδιδαν (παράνομα) οικοδομικές άδειες έναντι αμοιβής , νομιμοποιούσαν αυθαίρετα με ψευδείς βεβαιώσεις και παραποιούσαν διάφορα έγγραφα και αρχεία.

Όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, μετά από προκαταρκτική εξέταση, η έρευνα έφερε στο φως ένα οργανωμένο δίκτυο με δομημένη ιεραρχία, κάθε μέλος του οποίου είχε συγκεκριμένο ρόλο. Μέχρι στιγμής, επτά άτομα κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία, δωροληψία, πλαστογραφία, ψευδείς βεβαιώσεις κι παράβαση καθήκοντος.

Το προφίλ των κατηγορουμένων είναι:

-Γυναίκα, 49 ετών: προϊσταμένη του Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών
-Άνδρας, 56 ετών: προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών
-Άνδρας, 54 ετών: αναπληρωτής διευθυντής Υπηρεσίας Δόμησης
-Άνδρας, 65 ετών: υπάλληλος Υπηρεσίας Δόμησης
-Άνδρας, 54 ετών: υπάλληλος Υπηρεσίας Δόμησης
-Άνδρας, 68 ετών: ιδιώτης αρχιτέκτονας-μηχανικός
-Γυναίκα, 48 ετών: ιδιώτης πολιτικός μηχανικός

Πέρα από τους παραπάνω, δικογραφία σχηματίστηκε και εις βάρος 21 επιπλέον ατόμων ως εμπλεκομένων σε υποθέσεις ψευδών βεβαιώσεων και δωροδοκιών.

Εν τω μεταξύ, στο αστυνομικό τμήμα οδηγήθηκε και ο πρώην διευθυντής της Πολεοδομίας, προκειμένου να διερευνηθεί ο βαθμός εμπλοκής του στην υπόθεση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις συμμετοχής του στην συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση.

Αναλυτικά οι διώξεις που ασκήθηκαν:

  • Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
  • Πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση όπου το συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ
  • Υπεξαγωγή εγγράφων από υπάλληλο κατ’ εξακολούθηση όπου το σκοπούμενο συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ
  • Δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα όπου η ενέργεια ή η παράλειψη αντίκειται στα καθήκοντα του υπαιτίου κατ’ εξακολούθηση
  • Άμεση συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα όπου η ενέργεια ή η παράλειψη αντίκειται στα καθήκοντα του υπαιτίου κατ’ εξακολούθηση
  • Δωροδοκία υπαλλήλου όπου η ενέργεια ή η παράλειψη αντίκειται στα καθήκοντα του υπαιτίου κατ’ εξακολούθηση
  • Εμπορία επιρροής – μεσάζοντες κατ’ εξακολούθηση
  • Ψευδής βεβαίωση, νόθευση κατ’ εξακολούθηση όπου το σκοπούμενο συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ
  • Άμεση συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση, νόθευση κατ’ εξακολούθηση όπου το σκοπούμενο συνολικό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ
  • Παράβαση καθήκοντος κατ᾽ εξακολούθηση
  • Αμεση συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση
  • Παράνομη οπλοκατοχή
  • Παράβαση υποχρέωσης δήλωσης μνημείου κατ' εξακολούθηση

Τι βρήκαν οι αστυνομικοί κατά τις έρευνες

Σύμφωνα με τη «δημοκρατική», οι αστυνομικές αρχές στις οικίες των κατηγορουμένων εντόπισαν, μεταξύ άλλων: μετρητά (στο σπίτι της 49χρονης προϊσταμένης του τμ. έκδοσης οικοδομικών αδειών, λ.χ., βρέθηκαν 478.640 ευρώ), πλήθος οικοδομικών εγγράφων και σημειώσεων, πολεοδομικά έγγραφα, σφραγίδες της πολεοδομίας, πλαστές πινακίδες ΙΧΕ αυτοκινήτου, φάκελοι από το αρχείο της πολεοδομίας, κ.ά.

Δομή – Λειτουργία του κυκλώματος

Το κύκλωμα είχε διακριτούς ρόλους και σαφώς διαμορφωμένη ιεραρχία, με αποτέλεσμα να λειτουργεί, όπως επισημαίνει και η «δημοκρατική», σαν μία παράλληλη υπηρεσία εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι ανώτεροι υπάλληλοι εξασφάλιζαν την έγκριση των παράνομων αδειών και την τροποποίηση των αρχείων, οι υπάλληλοι του αρχείου παραποιούσαν ή εξαφάνιζαν φακέλους, δημιουργώντας νέες, πλαστές εγγραφές, οι μηχανικοί-διαμεσολαβητές αναλάμβαναν την επαφή με πελάτες και τη διακίνηση των παράνομων χρηματικών ποσών.

Η ομάδα χρησιμοποιούσε συχνά κωδικοποιημένες ορολογίες για τις συναλλαγές τους:
• “Παράβολο”: χρηματική αμοιβή για “διεκπεραίωση”
• “Μαρούλια” / “Γράσο”: χρήματα
• “Ξάδερφος”: αναφορά στον αναπληρωτή διευθυντή

Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες, χωρίς το αντίστοιχο αντίτιμο καμία δουλειά δεν προχωρούσε, ακόμη κι αν υπήρχαν τα απαραίτητα έγγραφα και πληρούνταν όλες οι προϋποθέσεις.

Οι αμοιβές του κυκλώματος κυμαίνονταν από 30.000 έως 100.000 ευρώ ανά περίπτωση, ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα της παρέμβασης.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:57 - 21 Μαρ 2025
Copyright © 1999-2025 Premium S.A. All rights reserved.