Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με βάση τα πρώτα στοιχεία, σε σύνολο 12.875 πολιτών που ψήφισαν, οι 12.613 ή διαφορετικά το 98,03% ψήφισε «όχι» στην ιδωτικοποίηση του νερού.Αντίθετα μόλις 253 κάτοικοι (1,97%) 11 δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα είπαν «ναι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Έξω από τα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης στήθηκαν οι κάλπες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση -ή όχι- της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης (ΕΥΑΘ ΑΕ).Την κίνηση να στηθούν κάλπες έξω από τα εκλογικά κέντρα, στήριξαν 11 από τους 14 δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα ενώ υπήρχε προειδοποίηση για εισαγγελική προειδοποίηση για την περίπτωση που χρησιμοποιούνταν οι εκλογικοί κατάλογοι και στήνονταν τρίτη κάλπη εντός των τμήμάτων τελικά οι δήμαρχοι που στηρίζουν έδωσαν χρήση των δημοτολογίων και οι κάλπες στήθηκαν εκτός των τμημάτων.
Προηγήθηκε επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία χαρακτηρίζει παράνομη την τοποθέτηση τρίτης κάλπης για το δημοψήφισμα, εντός των κτηριακών συγκροτημάτων των σχολείων.
Tη διαδικασία παρακολούθησαν, ως «παρατηρητές» και τριάντα συνδικαλιστές εργαζόμενοι σε τομείς σχετικούς με οργανισμούς ύδρευσης, μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU), καθώς και μέλη ευρωπαϊκών οργανώσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, από άλλες χώρες της Ε.Ε. (Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, κ.α.).Στο δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ συμμετείχαν και απερχόμενοι δήμαρχοι και εκ νέου υποψήφιοι, καθώς και υποψήφιοι για την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ενώ άλλοι απείχαν.