Νέος Εργοδότης
Ο διάδοχος εξακολουθεί, μετά τη μεταβίβαση, να τηρεί τους όρους εργασίας που προβλέπονται από συλλογική σύμβαση εργασίας, απόφαση διαιτησίας, εσωτερικό κανονισμό ή ατομική σύμβαση εργασίας. Ειδικότερα, ο νέος εργοδότης αποκτά στο σύνολό τους τα δικαιώματα που είχε ο παλιός και κυρίως υπεισέρχεται σε όλες τις υποχρεώσεις που είχε για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, ανεξάρτητα και από ποιον κανόνα δικαίου θεσπίζονται αυτά.
Ενδεικτικά οι συνέπειες των ανωτέρω είναι:
1. Οι αποδοχές που καταβάλλονται στον εργαζόμενο εξακολουθούν να είναι οι ίδιες και μετά τη μεταβίβαση τόσο ως συνολικό ποσό, όσο και ως προς την ανάλυσή τους π.χ. βασικός μισθός, επιδόματα, οικειοθελείς παροχές, κ.λ.π.
2. Ως "προϋπηρεσία" του εργαζομένου για τη γέννηση όσων δικαιωμάτων του συνδέονται με αυτή, όπως υπολογισμός βασικού μισθού, επιδομάτων (τριετιών, πολυετιών κ.λ.π.), ετήσιας άδειας αναψυχής, αποζημίωσης, χρόνος απουσίας λόγω ασθενείας, κ.λ.π. Συναθροίζεται, δηλαδή, ο χρόνος απασχόλησης στην επιχείρηση πριν και μετά τη μεταβίβαση.
3. Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του εργαζομένου παραμένουν ίδια, όπως υπήρχαν κατά το χρόνο της μεταβίβασης.
4. Στους όρους της σύμβασης εργασίας που παραμένουν αναλλοίωτοι περιλαμβάνεται και η εργασιακή ανέλιξη, δηλαδή η προαγωγή του εργαζομένου και η διαμόρφωση των αποδοχών του, σε συνάρτηση με την ιεραρχική του εξέλιξη.
Δεδομένου ότι οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 178/02, όπως και του προηγούμενου καταργηθέντος Π.Δ. 572/88 είναι δημοσίας τάξεως, δεν επιτρέπεται με ιδιωτική συμφωνία παραίτηση ή περιορισμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ακόμη κι αν στη συμφωνία περιλαμβάνονται άλλα πλεονεκτήματα υπέρ των μισθωτών Σχετική είναι και η υπ αριθμόν 324/86 απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα που υπάρχουν από τυχόν υφιστάμενα συστήματα επαγγελματικής ή διεπαγγελματικής ασφάλισης, είτε με μορφή ομαδικού προγράμματος σε ασφαλιστική επιχείρηση, είτε με μορφή λογαριασμού που λειτουργεί στο πλαίσιο της μεταβιβαζόμενης επιχείρησης, είτε με μορφή ομαδικού προγράμματος σε ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ταμείο, σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης, ισχύουν τα παρακάτω:
1. Αν ο διάδοχος εργοδότης αποδέχεται τη συνέχιση της σύμβασης της ασφάλισης με τους ίδιους όρους που ίσχυαν για το μεταβιβάζοντα, ανανεώνεται η σύμβαση ασφάλισης. Αν μεσολαβεί ασφαλιστική επιχείρηση ή ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ταμείο, ο διάδοχος ανανεώνει τη σύμβαση και με αυτούς.
2. Αν ο διάδοχος αποδέχεται τη συνέχιση της σύμβασης ασφάλισης, με διαφορετικούς όμως όρους από εκείνους που ίσχυαν για το μεταβιβάζοντα, στην περίπτωση αυτή πληροφορεί τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τη μεταβολή των όρων, διαβουλεύεται με αυτούς και με το μεταβιβάζοντα εργοδότη και συνάπτει νέα σύμβαση ασφάλισης. Αν μεσολαβεί ασφαλιστική επιχείρηση ή ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ταμείο, στις διαβουλεύσεις συμμετέχει και εκπρόσωπός τους για να υποβάλει νέες προτάσεις προς κατάρτιση νέας ασφαλιστικής σύμβασης.
3. Αν ο διάδοχος, πριν από τη μεταβίβαση, αρνηθεί τη συνέχιση της ασφαλιστικής σύμβασης, τα σχετικά κεφάλαια με μορφή είτε μαθηματικού αποθέματος είτε λογαριασμού συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, ανήκουν στους εργαζομένους. Στην περίπτωση αυτή, τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως και τα δικαιώματα προσδοκίας για περιοδικές ή εφάπαξ παροχές των εργαζομένων, των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε κατά το χρόνο μεταβίβασης της επιχείρησης, εξασφαλίζονται ως εξής: α) Στην περίπτωση ομαδικού προγράμματος σε ασφαλιστική επιχείρηση ή σε ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ταμείο, τα σχετικά κεφάλαια που συγκεντρώνονται, εκκαθαρίζονται από το μεταβιβάζοντα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων και διανέμονται στους εργαζόμενους. β) Στην περίπτωση λογαριασμού που λειτουργεί στο πλαίσιο της μεταβιβαζόμενης επιχείρησης, τα σχετικά κεφάλαια εκκαθαρίζονται από το μεταβιβάζοντα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων και διανέμονται στους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr