Η πολυφαρμακία έχει πλέον αρχίσει να γίνεται πρόβλημα για τον ίδιο τον ασθενή αλλά και για τον γιατρό που συνταγογραφεί φάρμακα. Ο φόβος της αλληλεπίδρασης των δραστικών ουσιών που περιέχουν τα φάρμακα σε όλες τις μορφές τους , χάπια, υπόθετα, ενέσιμο, σταγόνες, κάψουλες κλπ, καθώς και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ταλαιπωρούν τον ασθενή στο να γίνει καλά αλλά και να συμμορφωθεί με το απαιτούμενο δοσολογικό σχήμα και την αντιμετώπιση της πάθησής του. Το νέο ΙΝΚΑ (www.newinka.gr), μέσω της ιατρού Αλαβέρα Ειρήνης μας ενημερώνει για τη νέα αυτή επικίνδυνη «τάση» και μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές έτσι ώστε να την αποφύγουμε.
Πολυφαρμακία λοιπόν είναι η ταυτόχρονη χρήση πολλών φαρμάκων στη θεραπεία μίας νόσου, υποδηλώνοντας αδιάκριτη, μη επιστημονική ή υπερβολική συνταγογράφηση. Αναφέρεται στα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν σε έναν ασθενή που παίρνει περισσότερα φάρμακα απ΄ όσα πραγματικά χρειάζεται.
Οι ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο από τη «μάστιγα» της πολυφαρμακίας είναι οι ηλικιωμένοι ασθενείς, οι ψυχιατρικοί ασθενείς, οι παιδιατρικοί ασθενείς, οι ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα 5 ή περισσότερα φάρμακα, εκείνοι που επισκέπτονται πολλούς γιατρούς και φαρμακοποιούς, τα άτομα με συνυπάρχουσες παθήσεις και εκείνοι με προβλήματα όρασης και πνευματικής λειτουργίας.
Η πολυφαρμακία συνιστά ιδιαίτερο πρόβλημα για τον ηλικιωμένο πληθυσμό που αποτελεί το 13% του συνολικού πληθυσμού και καταναλώνει το 30% και πλέον όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Οι ηλικιωμένοι έχουν την τάση να παίρνουν πολλά φάρμακα. Ο μέσος ασθενής ηλικίας άνω των 70 ετών παίρνει 4,5 φάρμακα με συνταγή και 3,5 από τα χορηγούμενα χωρίς συνταγή. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των φαρμάκων αυξάνεται και ο κίνδυνος ανεπιθύμητων αντιδράσεων και ελλιπούς συμμόρφωσης προς τις οδηγίες.
Στην ελλιπή συμμόρφωση συμβάλλουν το απαγορευτικό κόστος των φαρμάκων και τα περίπλοκα σχήματα θεραπείας. Το πρόβλημα επιβαρύνεται από το γεγονός ότι οι ασθενείς επισκέπτονται πολλούς γιατρούς τους οποίους τις περισσότερες φορές δεν ενημερώνουν για τα φάρμακα που τους χορήγησαν άλλοι, με αποτέλεσμα τη λήψη πολλών φαρμάκων ή κάποιου φαρμάκου δύο φορές.
Η υπερκατανάλωση φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα της συνταγής που έδωσε ο γιατρός, σε ανεπιθύμητες παρενέργειες ακόμα και σε δηλητηρίαση. Πολλά συμπτώματα από τα οποία υποφέρουν δεν απαιτούν θεραπεία και συχνά η παύση λήψης φαρμάκου οδηγεί σε βελτίωση. Το 80% των ασθενών παίρνουν φάρμακα μόνοι τους, χωρίς τη συνταγή ή την υπόδειξη του γιατρού και το ποσοστό αυτό αυξάνει με την ηλικία, ενώ το 10-20% αυτών εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων.
10 συμβουλές για την "πρόληψη" της πολυφαρμακίας
1. Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες. Μπορεί να προειδοποιούν για πιθανές παρενέργειες.
2. Να πηγαίνετε μόνο σε ένα φαρμακείο για την εκτέλεση τωνσυνταγών.
3. Να μαθαίνετε τα φάρμακα με τις ονομασίες και τις ενδείξειςτους.
4. Να κάνετε έναν κατάλογο με τα φάρμακα που παίρνετε καθώς επίσης τα φυτικά προϊόντα, τις βιταμίνες, τις ομοιοπαθητικές θεραπείες, τα συμπληρώματα και τα OTC προϊόντα. Να ενημερώνετε τη λίστα μετά από κάθε επίσκεψη στο γιατρό.
5. Να έχετε πάντα μαζί σας την ανωτέρω λίστα. Να την έχετε μαζί σας όταν επισκέπτεστε το γιατρό μαζί με τα κουτιά των φαρμάκων.
6. Εάν επισκέπτεστε περισσότερους από έναν γιατρούς, να επιβεβαιώσετε ότι ο κάθε ένας εξ΄ αυτών γνωρίζει τι συνταγογραφεί ο άλλος.
7. Ζητήστε από το γιατρό ή το φαρμακοποιό να εξετάσουν τις πιθανές αλληλεπιδράσεις του φαρμάκου για να προσδιορίσουν τυχόν προβλήματα, ιδιαίτερα εάν παίρνετε 5 ή περισσότερα φάρμακα.
8. Να αποφεύγετε τα προϊόντα συνδυασμού. Ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας να σας βρει ένα προϊόν για τα συμπτώματα που έχετε και όχι για κάθε πιθανό σύμπτωμα.
9. Να μην παίρνετε ποτέ ένα νέο φάρμακο πριν συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας για τυχόν παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.
10. Να ενημερώνεστε για τ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr