Η αμηχανία που προκαλεί το αβέβαιο μέλλον τον κρατικών ασφαλιστικών ταμείων είναι δυνατόν να στρέψει τους εργαζόμενους στην λύση της ιδιωτικής ασφάλισης, στροφή που παρατηρείται όμως με αργούς ρυθμούς και σχεδόν ανεπαίσθητα τα τελευταία χρόνια.
«Οι συμπολίτες μας «ψάχνουν» για εναλλακτικές λύσεις υποστήριξης και προστασίας» εκτιμά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Σωτήρης Ταγκόπουλος τονίζοντας ότι ενώ μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί σημαντική αύξηση στη ζήτηση για ενημέρωση και πληροφορία, αυτό δεν έχει μετατραπεί σε αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που προχωράσεατομικέςεπενδύσεις για την απόκτηση τέτοιου είδους αγαθών.
Η τελευταία έρευνα της ΕΑΕΕ έδειξε ότι η πρόθεση των ερωτώμενων για να αποκτήσουν ιδιωτική ασφάλιση στην ομάδα των νέων ανθρώπων (έως 35 ετών) δείχνει σχεδόν διπλάσια πρόθεση για να αγοράσουν προϊόντα της ιδιωτικής ασφάλισης από τους μεγαλύτερης ηλικίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ταγκόπουλου «οι μεγαλύτερες ηλικίες ακολουθούν μια «φιλολογία» που κινείται στην περιοχή του ότι δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές, δεν πρέπει να αφορούν εμένα, δεν έχω άλλους πόρους, δεν πιστεύω ότι χρειάζομαι κ.λπ. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στην αναβλητικότητα του να αποκτήσουν ένα πρόσθετο συνταξιοδοτικό προϊόν επειδή πιστεύουν ότι το πρόβλημαθα λυθεί,θα λυθεί άμεσα , θα λυθεί από άλλους, θα λυθεί αναίμακτα».
Τέλος, προσθέτει ότι τα τελευταία χρόνια «παρατηρείται αύξηση της δαπάνης επένδυσης σε συνταξιοδοτικά προγράμματα η οποία έχει φανεί τόσο από το μέσο όρο των νέων πωλήσεων του ύψους εισφορώνκαι από τη μεγάλη ανάπτυξη του Bancassurance».
Το ασφαλιστικό προκαλεί όλο και εντονότερη ανησυχία, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Κώστας Κουγιουμτζής, Διευθυντής Ατομικών Ασφαλειών Ζωής και Υγείας της Εθνικής Ασφαλιστικής, «οι δημογραφικές εξελίξεις είναι τέτοιες που και ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων βελτιώνεται, αλλά και η κατάσταση των ανθρώπων που φτάνουν σε ηλικία για σύνταξη είναι πολύ καλύτερη, με αποτέλεσμα να έχουν σαφώς περισσότερες απαιτήσεις από τη ζωή για ταξίδια, διασκέδαση, να προσφέρουν στα εγγόνια τους. Επίσης οι άνθρωποι εξακολουθούν πλέον να ζουν στις πόλεις, όπου οι οικονομικές απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες και μετά τη συνταξιοδότησή τους. Πρόκειται πλέον για αυτόνομες οικονομικές μονάδες που έχουν ανάγκη από κάποιο εισόδημα».
Ας δούμε όμως πρώτα ποια είναι τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που προσφέρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα.
Τα αμιγώς συνταξιοδοτικά ατομικά προγράμματα σε ατομικό επίπεδο είναι καταρχήν τα προγράμματα περιοδικών καταβολών, όπου ο ασφαλισμένος έχοντας προκαθορίσει το ποσό της σύνταξης που θα πάρει και την ηλικία έναρξης συνταξιοδότησης, πληρώνει ένα συγκεκριμένο ποσό για συγκεκριμένα χρόνια. Όταν φτάσει η ηλικία συνταξιοδότησης η ασφαλιστική θα του καταβάλλει το εξαρχής συμφωνημένο ποσό σύνταξης ισοβίως.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι καταβολής της σύνταξης: Είτε καταβάλλεται ισόβια στο δικαιούχο, είτε καταβάλλεται ισόβια μεν, αλλά υπάρχει μια εγγυημένη περίοδος, δηλαδή αν ο δικαιούχος φύγει από τη ζωή κατά τη διάρκεια της εγγυημένης περιόδου, τότε το ποσό καταβάλλεται σε ένα άλλο άτομο που έχει προκαθορίσει ο ίδιος. Η εγγυημένη περίοδος έχει να κάνει να κάνει με το διάστημα εκείνο κατά το οποίο η εταιρία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει οπωσδήποτε τα χρήματα.
Μια άλλη παραλλαγή είναι να οριστεί ένας δικαιούχος ισοβίως, ο οποίος θα παίρνει τη σύνταξη στο σύνολό της είτε σε κάποιο ποσοστό της για όσο καιρό και αυτός.
Η κάθε παραλλαγή έχει φυσικά το δικό της κόστος. Το κόστος είναι μεγαλύτερο όταν υπάρχει εγγυημένη περίοδος και ακόμη μεγαλύτερο αν η σύνταξη είναι μεταβιβαζόμενη ισοβίως σε κάποιον άλλο δικαιούχο. Το ποσό εξαρτάται και από τη διάρκεια της εγγυημένης περιόδου.
Ακόμη προσφέρονται τα ατομικά προγράμματα εφάπαξ καταβολών. Όταν κάποιος συγκεντρώσει αρκετά χρήματα και δε θέλει να τα βάλει σε μια τράπεζα ή να τα επενδύσει, μπορεί να τα δώσει εφάπαξ σε μια ασφαλιστική και μετά από κάποια χρόνια (όσα επιλέξει) να ξεκινήσει η
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr