Παράλληλα, αφορολόγητη θα είναι μέχρι 250 τ.μ. η πρώτη κατοικία που μεταβιβάζεται. Το όριο αυτό θα προσαυξάνεται κατά 25 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο από το τρίτο και πάνω του φορολογούμενου.
Τα προαναφερόμενα προβλέπονται στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης με τις αλλαγές στην φορολογία των ακινήτων. Κεντρικό της σημείο αποτελεί η επιβολή του φόρου κατοχής με το υπουργείο Οικονομικών να εγκαταλείπει το αρχικό σχέδιο είσπραξης του φόρου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καταφεύγοντας στην λύση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
Πληροφορίες, φέρουν την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) να επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης, έτσι ώστε το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008 να έχει μία πρώτη εικόνα για τα ακίνητα που διαθέτουν οι Έλληνες πολίτες.
Η Γενική Γραμματεία στη συνέχεια θα αποστείλει ειδικά σημειώματα σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων στα οποία θα περιγράφεται αναλυτικά η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή έχει δηλωθεί μέσω του εντύπου Ε9.
Στα σημειώματα οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν το ακίνητο που αποτελεί για αυτούς πρώτη κατοικία προκειμένου να εξαιρεθούν του φόρου κατοχής.
Παράλληλα, έτοιμη είναι από το υπουργείο Οικονομικών η διάταξη που προβλέπει την κατάργηση των φόρων σε πρώτη κατοικία, κληρονομιές και γονικές παροχές και εντάσσεται στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της φορολογικής μεταρρρύθμισης που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Η διάταξη προβλέπει:
*Την επιβολή πλαφόν 250 τ.μ. στην απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από τον φόρο μεταβίβασης. Το όριο αυτό θα προσαυξάνεται κατά 25 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο από το τρίτο και πάνω του φορολογούμενου.Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη κατοικία κατά την μεταβίβαση της θα παραμείνει αφορολόγητη έως τα προηγούμενα όρια τετραγωνικών μέτρων. Εάν η πρώτη κατοικία που μεταβιβάζεται έχει επιφάνεια πάνω από τα προηγούμενα όρια τότε η αξία που αναλογεί στην πέραν των προηγούμενων εμβαδών επιφάνειά της θα φορολογείται με συντελεστή 1%.
*Αντικατάσταση των φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής από το ειδικό τέλος 1% που θα επιβάλλεται πάνω από τα αφορολόγητα όρια. Έτσι τα αφορολογητα όρια σε γονική παροχή 120.000 ευρώ από κάθε γονέα ή 160.000 ευρώ όταν έχει αποβιώσει ο ένας και για κληρονομιά από 6.000 ευρώ για συγγενείς τρίτου βαθμού μέχρι 95.000 ευρώ για πρώτου βαθμού ή 300.000 ευρώ ανά κληρονόμο σε περίπτωση συζύγου ή παιδιού, παραμένουν.
*Ειδικά για τον φόρο κληρονομιάς, η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση δεν θα ισχύει για όλους όπως προεκλογικά εξήγειλε η κυβέρνηση, αλλά μόνο για συγγενείς πρώτης και δεύτερης κατηγορίας (γονείς, παιδιά, εγγόνια, συζύγους, αδέλφια, θείους και δισέγγονα) που θα πληρώνουν 1% για την υπερβάλλουσα αξία της κληρονομικής μερίδας. Για κληρονόμους τρίτης κατηγορίας (ξαδέρφια κ.λπ.) δεν επέρχεται καμία αλλαγή από το υφιστάμενο καθεστώς που προβλέπει πολύ χαμηλό αφορολόγητο, 6.000 ευρώ και συντελεστές που φτάνουν έως και το 40% για ακίνητα ή περιουσία με αξία που υπερβαίνει τα 267.000 ευρώ.
* Διατήρηση της φορολογίας των δωρεών, η οποία κλιμακώνεται από 5% - 40% ανάλογα με τη συγγενική σχέση μεταξύ δωρητή - δωρεοδόχου.
Φόρος κατοχής
Σε ότι αφορά στον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να τον εφαρμόσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Ο φόρος θα είναι ετήσιος και θα «αγκαλιάσει» το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων. Θα υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας και κατά πάσα πιθανότητα θα κυμαίνεται από 0,1% έως 0,2%, αν και άλλες πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο ακόμη και για μεγαλύτερο συντελεστή.
Από τον φόρο κατοχής θα εξαιρούνται οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα έως 250 τ.μ. και αποτελούν γι' αυτούς πρώτη κατοικία. Εκτός της πρώτης κατοικίας, ιδιαίτερη φορολογική μεταχείριση θα έχουν και ορισμένες άλλες κατηγορίες ακινήτων. Στο καθεστώς αυτό εντάσσονται τα αγροτεμάχια, οι αγροί και λοιπές εδαφικές εκτάσεις και τα εκτό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr