Ουσιαστικές αλλαγές στη νομοθεσία που να περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τη διαδικασία συμπλήρωσης των εντύπων δεν υπάρχουν. Όμως η πάγια εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προς την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών συστημάτων να «χτενίζει» όλες τις δηλώσεις μετά το πέρας της υποβολής απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των κωδικών.
Στο πλαίσιο αυτό το «R» και προκειμένου να σας γλιτώσει από οποιαδήποτε πιθανά «πήγαινε έλα» με την Εφορία, σας εφιστά την προσοχή σας σε οριμσένα σημεία τα οποία θας σας βοηθήσουν να γλιτώσετε τόσο χρόνο όσο και σε χρήμα
Έτσι λοιπόν προτού πάρετε «χαρτί και μολύβι» για να συμπληρώσετε την φορολογικής σας δήλωση θα πρέπει να γνωρίζετε:
* Η δήλωση υποβάλλεται στην Εφορία αυτοπροσώπως ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο ή από λογιστή, αποστέλλεται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή μέσω Διαδικτύου στη διεύθυνση http://www.taxisnet.gr
* Με τις έντυπες δηλώσεις συνυποβάλλονται και όλα τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν εισοδήματα ή δαπάνες, ενώ στις ηλεκτρονικές τα έγγραφα διακρατούνται στην οικία σας σε περίπτωση ελέγχου (όπως μεγάλες επιστροφές φόρου ή δειγματοληπτικός έλεγχος).
* Τα ειδικά έντυπα συνυποβάλλονται και αυτά με τις έντυπες δηλώσεις. Σε ηλεκ-τρονική από φέτος συνυποβάλλονται μέσω Internet κατά τις ίδιες προθεσμίες με το βασικό έντυπο Ε1 (και όχι μεταγενέστερα όπως γινόταν μέχρι πέρυσι).
* Τα βασικά πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής δήλωσης είναι: διατήρηση της έκπτωσης 1,5% και μέχρι 118 ευρώ σε χρεωστικό εκκαθαριστικό, άμεση είσπραξη φόρου σε πιστωτικό σημείωμα, αυτόματη διόρθωση λαθών, ανάκτηση πληροφοριακών στοιχείων, ψηφιακή εκτύπωση δήλωσης και έκδοση έγκυρου εκκαθαριστικού σημειώματος, καθώς και προθεσμία περίπου δύο εβδομάδων επιπλέον έναντι των έντυπων για την υποβολή τους.
* Βασικό μειονέκτημα από φέτος της έντυπης δήλωσης είναι η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% σε χρεωστικό εκκαθαριστικό.
* Υποχρεωτικά υποβάλλουν δήλωση τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ στην Ελλάδα ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας-διαμονής ή όποιος κατοικεί στην Ελλάδα και αποκτά εισόδημα από το εξωτερικό, οι μισθωτοί-κάτοικοι Ελλάδας με ετήσιο εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ, καθώς και όσοι είχαν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία ή στην οικογενειακή κατάσταση που δηλώθηκε με το Ε9.
* Οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων λήγουν ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Οι έχοντες εισοδήματα πέραν της μίας πηγής υποβάλλουν δήλωση στη μεταγενέστερη προθεσμία.
* Οι παντρεμένοι αναγράφουν τα στοιχεία της συζύγου, ακόμα κι αν δεν έχει εισοδήματα ή περιουσία. Για τη σύζυγο αναγράφεται μόνο το δικό της ΑΦΜ κι αν δεν έχει, μένει κενό το τετραγωνίδιο (σε καμία περίπτωση δεν αναγράφεται αριθμός ταυτότητας, που συμπληρώνεται στον πίνακα 1 με τα στοιχεία της).
* Διαζευγμένοι ή σε διάσταση υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις και δεν σημειώνουν την ένδειξη έγγαμος, όπως και οι χήροι.
*Συνταξιούχοι πάνω από 65 ετών γεννημένοι πριν το 1942 και κάτοικοι παραμεθορίων συμπληρώνουν τις ενδείξεις του πίνακα 2, για να μη χάσουν τις απαλλαγές.
* Στον πίνακα 3 σημειώνεται ο αριθμός των παιδιών, ενώ τα ονόματά τους στον πίνακα 9, ώστε να προσαυξηθεί το αφορολόγητο. Τα παιδιά θεωρούνται προστατευόμενα για επιπλέον δύο χρόνια, ακόμα και στην περίπτωση που δεν σπουδάζουν μετά το Λύκειο -εφόσον έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ. Δηλαδή, μέχρι και 20 ετών οι απόφοιτοι Λυκείου ή μέχρι 27 ετών οι πτυχιούχοι.
* Αυξήθηκε στα 2.900 ευρώ από 1.200 ευρώ και στα 6.000 ευρώ από 2.500 ευρώ (για έχοντες αναπηρία 67% και πάνω) το εισόδημα χαρακτηρισμού ως προστατευόμενων μελών.
* Στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία καταγράφονται και δωροεπιταγές, διατακτικές για αγορά αγαθών από καταστήματα (πλην τροφής έως 6 ευρώ ανά διατακτική και ανά εργαζόμενο), ενοίκιο κατοικίας που πληρώνει ο εργοδότης, αμοιβή οικιακού προσωπικού και επιδόματα θέσης ευθύνης. Οπότε και φορολογούνται βάσει της φορολογικής κλίμακας.
* Οι κύριες συντάξεις αναγράφονται σε ξεχωριστό κωδ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr