Αυτό τονίζεται στη 1863/2007 απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία :
- Παράνομη είναι η συμπεριφοράπου αντίκειται σε απαγορευτικό κανόνα δικαίου και μπορείνα συνίσταται σε θετική ενέργεια ή σε παράλειψη.
- Για την υπαιτιότητα, απαιτείται να εκτίθενται πραγματικά περιστατικά που να την θεμελιώνουν, είτε με μορφή του δόλου, είτε αμέλειας. Δεν είναι αρκετή η αναφορά ότι από την παράνομη ενέργειατου εναγόμενου επήλθε κάποιο αποτέλεσμα.
- Αιτιώδης σύνδεσμος υπάρχει όταν η παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του δράστη ήταν ικανή,να επιφέρει τη ζημιά.
- Στην αγωγή περί χρηματικής ικανοποιήσεως λόγω ψυχικής οδύνης πρέπει, να εκτίθενται με σαφήνειατα πραγματικά γεγονότα, με τα οποία εξειδικεύονται οι αόριστες νομικές έννοιες της παρανομίας, της υπαιτιότητας και του αιτιώδους συνδέσμου.
- Η υπόθεση αυτή έφτασε μέχρι το ανώτατο δικαστήριο όταν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη η σύζυγος δανειολήπτη, ο οποίος όταν περιήλθε σε πλήρη αδυναμία πληρωμής μέρους του χρέους του, υπέστη υπερτασική κρίση,οξύ έμφραγματου μυοκαρδίου και καρδιακή ανακοπή,εξ αιτίας της οποίας επήλθε ο θάνατός του.
Η σύζυγος κατέθεσε αγωγή « προς αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από το θάνατοτου συζύγου της η ίδια και τα τρία ανήλικα παιδιά τους».
Ο σύζυγος είχε λάβει από την ΑΤΕ, τα έτη1984 και 1985, δάνειο 33.250.727 δρχ (στο οποίο προστέθηκε και ποσό1.163.000 κατόπιν αναδοχής χρέους του πατέρα του),προκειμένουν α αγοράσει, αγρόκτημα, εμβαδού 63,63 στρεμμάτων, και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να προβεί στη συνέχεια στην ανάπλαση του εδάφους, με σκοπό την καλλιέργεια πατάτας και φυστικιού.
Όπως περιγράφεται στην αγωγή :
Το αγρόκτημα που αγοράστηκε, βρισκόταν σε βαλτώδη περιοχή και, ήταν ακατάλληλο για την καλλιέργεια πατάτας και φυστικιού, γεγονός που γνώριζε ή όφειλενα γνωρίζει η Τράπεζα.Αν και γνώριζαν ότι η καλλιέργεια πατάτας ήταν ασύμφορη, λόγω μειώσεως από το 1984, κατά ποσοστό30%, της εισαγωγής πατατόσπορου, παρακίνησανκαι έπεισαντον δανειολήπτη να προβεί στο δανεισμό, για την αγοράκαι ανάπλαση της εδαφικής εκτάσεως.
Εξαιτίας αυτών των συνθηκών,και άλλων απρόβλεπτων περιστατικών,(πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ,οι σεισμοί στη Μεσσηνία, και πρωτοφανείς για την περιοχή χιονοπτώσεις), τα οποία , συνέβαλαν στη δραματική μείωσητης καλλιεργητικής παραγωγής, ο δανειολήπτης έχοντας καταβάλει, μέχρι το 1997, το ποσότων 8.500.000 δραχμών, έναντιτου ληφθέντος δανείου, περιήλθε σε πλήρη αδυναμία πληρωμής του υπόλοιπου χρέους, το οποίο, το 1997, είχε διαμορφωθεί στο συνολικό ποσό των 216.500.000 δραχμών, κυρίως λόγωτου ανατοκισμούτων καθυστερούμενων τόκων, στον οποίο η Τράπεζα προέβαινε παρανόμως.
Όμως , κατά τον ’ρειο Πάγο :
- Με αυτό το περιεχόμενο η αγωγή δεν είναι ορισμένη, αφού δεν εκτίθενται σ αυτή τα πραγματικά γεγονότα.Συγκεκριμένα, δεν αναφέρεταισε ποιο ακριβώςποσό ακριβώςποσό ανερχόταν η οφειλή του αποβιώσαντος οφειλέτηπρος την Α.Τ.Ε.,(εκ κεφαλαίου και νομίμωντόκων), το θέροςτου 1997. Απλώς γίνεται αόριστη αναφορά σε παράνομους ανατοκισμούς εκ μέρους της ΑΤΕ. Επίσης, δεν αναφέρονται ειδικότερα πραγματικά γεγονότα, με τα οποία να εξειδικεύεται σε τι συνίσταντο οι πιέσεις και οι απειλές που άσκησανσε βάρος του οι υπάλληλοι της ΑγροτικήςΤράπεζας.
- Δεν αποτελεί ουσιώδη ισχυρισμό η φράση για τους υπαλλήλους της ΑΤΕ, ότι δεν παραβρέθηκαν στην κηδεία του θανόντος διότι «θα έτρωγαν ξύλο από τον κόσμο» . Επίσης, δεν αναφέρονται πραγματικά γεγονότα, από τα οποίανα προσδιορίζεται η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του θανάτου, από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και της καρδιακής ανακοπής και της συμπεριφοράς των υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας «με απειλές αν δεν εξοφλούσε το χρέος του».Επομένως, το Εφετείο, που δέχθηκε ότι η αγωγή ήταν αόριστη, δεν υπέπεσεσε πλημμέλειες .
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr