Ο υπεύθυνος τομεάρχης για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής Δημήτρης Μάντζος δήλωσε αναφορικά με το θέμα τα εξής:
«Η αποχή της Ελλάδας από τη χθεσινή απόφαση της Γ.Σ. ΟΗΕ, που ζητεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει όσον αφορά στις υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων σε ανθρωπιστικό επίπεδο, θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την εξωτερική πολιτική αρχών, που οφείλει να ακολουθεί η Ελλάδα και απομονώνει τη χώρα μας από τα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και την Κύπρο.
Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με όσα η κυβέρνηση δήλωνε προ ολίγων ημερών για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των οργάνων της διεθνούς δικαιοσύνης. Το Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να απαντήσει και να παράσχει επισήμως όλες τις αναγκαίες εξηγήσεις και το σκεπτικό της αποχής».
Σε όμοιο τόνο ήταν η ανακοίνωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος προχώρησε σε ακόλουθη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Η ελληνική κυβέρνηση, δυστυχώς για τη χώρα, με την επιλογή της αποχής στην ψηφοφορία στο Διεθνές Δικαστήριο για την υποχρέωση του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των άλλων κρατών, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι επιλέγει την άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ ακόμα και απέναντι στη Διεθνή κοινότητα.
Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να περιμένει τις ενέργειες τρίτων, θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο ειδικά ενόψει και της ανάληψης της θέσης μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ειδικότερα, θα πρέπει μαζί με άλλους εταίρους να πιέσει την ΕΕ να ενεργοποιηθεί στην περιοχή με απτές πρωτοβουλίες στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο και όχι απλά με τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου.
Είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η σύγκληση Πολυμερούς Διάσκεψης Αρχηγών ΕΕ – Κρατών Ανατολικής Μεσογείου για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Δημοκρατική Μετάβαση στη Συρία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr