Ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΑΝΤ1 με αφορμή την κακοκαιρία «Bora» , είπε ότι ήταν ένα έντονο φαινόμενο, που «έδωσε κατά 15% λιγότερη βροχή στην Ρόδο από την Βαλένθια», ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν.
Στην συνέχεια, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας υποστήριξε ότι«δεν είναι τρεις οι νεκροί από την κακοκαιρία. Ο ένας γλίστρησε και πέθανε μέσα στο σπίτι του, ενώ στην Χαλκιδική ερευνάται από την Αστυνομία αν έχει σχέση ο θάνατος του ανθρώπου με την κακοκαιρία. Χάθηκε ένας άνθρωπος που δεν πειθάρχησε στο 112. Υπήρχε 112 στην Λήμνο δύο ώρες πριν, στις 10 το πρωί, για το φαινόμενο που αναμενόταν στις 12. Αυτός ο άνθρωπος αγνόησε την εντολή να μείνουν όλοι στα σπίτια τους και “προέταξε” το αυτοκίνητο του και πήγε να πάρει το τρακτέρ του για να το τραβήξει», ζητώντας από τους πολίτες: «Θερμά παρακαλώ όλους, για τα καιρικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης ή κλιματικής κατάρρευσης, όπως λέγεται, να υπακούουν στις εντολές των Αρχών. Ζητάμε συγγνώμη αν υπερβάλλουμε κάποιες φορές με το 112, αλλά αυτές είναι οι εισηγήσεις των επιστημόνων και προτιμώ να πέσουμε λίγο έξω, παρά να μην είναι ενημερωμένοι οι πολίτες και να είμαστε όλοι ασφαλείς και υγιείς».
Αναφερόμενος ο κ. Κικίλιας στην αυθαίρετη δόμηση και στην συμβολή της στις καταστροφές από τα πλημμυρικά φαινόμενα, επεσήμανε ότι: «τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουμε, έχουν φτιαχτεί για μια άλλη εποχή και μια άλλη συνθήκη. Μας την χάριζε ο Θεός και η Φύση, μας την χάριζαν να έχουμε μικρότερες ζημιές με κάποια μικρά έργα που είχαν γίνει και γλιτώναμε ακόμη και σε περιπτώσεις παρατυπιών στην δόμηση», προσθέτοντας: «Αν θέλουμε να ανατραπεί η κατάσταση, θα πρέπει να δούμε τι κοστίζει, ιεραρχικά από τις πιο επικίνδυνες περιοχές, να αποζημιώσουμε πολυκατοικίες και εργοστάσια και να ξεμπαζώσουμε ρέματα, για να μπορεί να απαντάει ένας πολιτικός πολιτικής προστασίας στο αν είμαστε ασφαλείς στην Αττική. Στο βόρειο κομμάτι του Κηφισού υπάρχουν δύο εργοστάσια και 50 σπίτια χτισμένα μέσα στην κοίτη του ποταμού, έχουμε μπαζωμένα ρέματα στον Ιλισό και στο “ποτάμι”, άλλα στον λόφο Πανί και στον Ασύρματο και άλλα αλλού. Είναι παράνομες κατασκευές, που όμως έχουν νομιμοποιηθεί από την ελληνική Πολιτεία και μπορεί να προσφύγει κάποιος και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για να προασπίσει την περιουσία του».
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι πρέπει αυτές οι πρωτοβουλίες να θωρακιστούν νομικά «ώστε να μην εκπέσει μετά η πρωτοβουλία στα δικαστήρια και αφού γίνει αυτό, να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες και να γκρεμιστούν σπίτια και εργοστάσια», ενώ πρόσθεσε ότι «για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην πολιτική προστασία και στην πρόληψη, γλιτώνουμε 9 ευρώ από τις δαπάνες για την αντιμετώπιση φαινομένων και κρίσεων και τις αποζημιώσεις σε πληγέντες».
Ακολούθως μιλώντας για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων ανέφερε ότι: «Δεν ξέραμε καν που βρίσκονταν τα βασικά έργα. Τώρα γίνεται απογραφή και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά, όπως τα 2,1 δισεκατομμύρια για το Πρόγραμμα “Αιγίς” και πλέον ξέρουμε που γίνεται και σε ποια φάση βρίσκεται το κάθετι».
Τέλος, όσον αφορά την κλιματική κρίση ο κ. Κικίλιας είπε ότι είναι σε όλον τον κόσμο ανάλογα τα προβλήματα με εκείνα της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά «Το καλοκαίρι θα καίγεται η Καλιφόρνια, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα... Αυτή είναι η κλιματική κρίση, δεν μπορεί να μην υπάρχουν φωτιές. Εμείς τι καταφέραμε το καλοκαίρι: βάλαμε μπροστά την ατομική ευθύνη με τους καθαρισμούς οικοπέδων, δώσαμε αγώνες με τους πυροσβέστες και περιορίσαμε τις απώλειες δασικών περιοχών. Πάμε στον χειμώνα: θα έχουμε πλημμύρες. Η Ισπανία δεν είναι σύγχρονη χώρα; Στην Αμερική δεν “πνίγονται”; Στην Καλιφόρνια, η πιο σύγχρονη χώρα του κόσμου, με όλα τα μέσα και την τεχνολογία, εξέδωσε ανακοίνωση στον τυφώνα να μην πλησιάζουν στις ακτές οι κάτοικοι “γιατί θα πεθάνετε” όπως τους έλεγαν. Αυτή είναι η κλιματική κρίση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr