Οι Εισαγγελείς αντιλαμβάνονται οτι η ποινή είναι Δρακόντεια, αλλά όπως υποστηρίζουν δεσμεύονται από το Νόμο που δεν επιτρέπει μικρότερη ποινή σε αυτό το αδίκημα. Προφανώς θα έχουν δίκιο. Όμως είναι μια καλή ευκαιρία, οι ίδιοι, να εισηγηθούν και την αλλαγή του.
Δικαστές και Εισαγγελείς είναι οι πλέον αρμόδιοι με βάση τις γνώσεις αλλά και την εμπειρία τους να εισηγηθούν κατά προτεραιότητα κάποιες αλλαγές σε κάποιους εξώφθαλμα προβληματικούς Νόμους. Καταρχήν θα διευκολυνθεί η δική τους δουλειά. Και πέραν αυτού, ποιός έχει μεγαλύτερη εμπειρία από αυτούς; Σχεδόν κανείς με εξαίρεση κάποιους πολύ έμπειρους δικηγόρους.
Η περίπτωση του Νόμου με τον οποίο κλείστηκε στις φυλακές για 10 χρόνια μια καθαρίστρια που τελείωσε μεν την πέμπτη Δημοτικού αλλά δεν κατάφερε να τελειώσει την έκτη και πλαστογράφησε το απολυτήριο για να πιάσει δουλειά στο Δημόσιο, δίνει την ευκαιρία για κάποιες άμεσες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.
Πέραν όμως αυτών των εξώφθαλμων περιπτώσεων η Δικαιοσύνη πρέπει να λύσει και άλλα ζητήματα τα οποία εντείνονται με την κρίση και θα ενταθούν ακόμη περισσότερο και αφορούν στα τραπεζικά δάνεια. Οι ρυθμίσεις δανείων για παράδειγμα, απαιτούν νομικές καλύψεις για όλους. Τραπεζίτες και δανειολήπτες. Το ίδιο και οι εγγυήσεις. Οι ελληνικές τράπεζες έδιναν αφειδώς δάνεια για να βγάλουν κέρδη, στηριζόμενες όχι στη φερεγγυότητα ή την επιχειρηματική αποτελεσματικότητα του δανειολήπτη αλλά στην εγγύηση ενός συγγενούς του - πολλές φορές ψυχολογικά εκβιαζόμενου λόγω συγγενείας - με μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Σήμερα που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής η πλειοψηφία των δανειοληπτών και πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, το πρόβλημα έχει μεταφερθεί σε ανίδεους εγγυητές. Αυτοί επίσης πρέπει να προστατευθούν νομικά και οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν είναι οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς.
Και είναι απορίας άξιον γιατί τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει διορθώσεις σε πλήθος Νόμων το οποίο πάσχει είτε λόγω πραγματικών αλλαγών, είτε λόγω της συγκυρίας.
Η συζήτηση είναι δύσκολη, δεν μπορεί να την κάνει κανένας μη ειδικός, αλλά οι ειδικοί είναι όπως είναι λογικό απασχολημένοι με την καθημερινότητα τους. Μια αρχική λοιπόν κίνηση της Ενώσεως Εισαγγελέων, ίσως να αποτελούσε μια λύση για τον περαιτέρω εξορθολογισμό τουλάχιστον των πιο ακραίων Νόμων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr