Στο δημοσίευμά του το πρακτορείο -επικαλούμενο δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ- έκανε λόγο για τέσσερις προτάσεις από την πλευρά των Σκοπίων για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.
«Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Ζάεφ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διέψευσε «κατηγορηματικά» ότι ο κ. Ζάεφ, στη συνέντευξή του στο Reuters, ανέφερε ότι η γειτονική χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του Συντάγματός της. Ο κ. Ζάεφ, όπως διευκρινίζεται, έκανε λόγο για κάποια αλλαγή του ονόματος και όχι του συντάγματος.
Διαδήλωση στα Σκόπια κατά της αλλαγής ονομασίας
Συγκέντρωση πραγματοποίησαν περίπου 5.000 άνθρωποι στο κέντρο των Σκοπίων, με βασικό αίτημα να μην υπάρξει αλλαγή στην ονομασία της χώρας.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του θέματος του ονόματος, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη Ν.Υόρκη, ενώ απαίτησαν από τους πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ να μην αποδεχτούν καμία αλλαγή του αποκαλούμενου συνταγματικού ονόματος της χώρας και καμία τροποποίηση του συντάγματος.
Τη συγκέντρωση οργάνωσαν ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις και οργανώσεις της διασποράς της ΠΓΔΜ ξεκίνησε από τα γραφεία της ΕΕ στα Σκόπια και κατέληξε μπροστά από την Βουλή της ΠΓΔΜ.
Αρκετοί από τους διαδηλωτές έφεραν σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, ενώ ορισμένοι από αυτούς έκαψαν και μία ελληνική σημαία. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και μητροπολίτες της σχισματικής ορθόδοξης εκλησίας της ΠΓΔΜ, οι οποίοι απευθύνθηκαν στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Τέλος, οι διαδηλωτές τάχθηκαν κατά της Συμφωνίας Φιλίας της ΠΓΔΜ με την Βουλγαρία, την οποία οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν στα Σκόπια τον περασμένο Αύγουστο, όπως και κατά του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr