Το Μαξίμου που είχε καταστρώσει τον θεμελιώδη σχεδιασμό του στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, το οποίο, έστω με γενικόλογες διατυπώσεις αναγνώριζε τις ελληνικές αξιώσεις επί του θέματος, είναι υποχρεωμένο τώρα να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο την οικονομική δυσπραγία και να αναζητήσει τρόπους για την καθιέρωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου, αν θέλει να παρουσιάσει κάτι απτό στους πολίτες, πέρα από βραχύβιους πολιτικούς και εκλογικούς τακτικισμούς.
Τα προαπαιτούμενα μέτρα για την πρώτη αξιολόγηση δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί από τη Βουλή, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του Οικονομικού Επιτελείου, το οποίο υπόσχεται ότι μέχρι το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, όλα θα έχουν τελειώσει.
Αλλά και η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου, δεν πρόκειται να είναι μια πολιτικά αφυδατωμένη και ανώδυνη- όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός- διαδικασία.
Το περιβόητο πόρισμα της Επιτροπής των λεγόμενων «σοφών» το οποίο θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων, περιλαμβάνει αρκετές επαχθείς προτάσεις για τις μισθολογικές αποδοχές και το εργασιακό καθεστώς στην Ελλάδα, στην οποία, όπως αναγνωρίζουν πολιτικοί και τεχνοκράτες, έχει πάψει επί της ουσίας να ισχύει το μεγαλύτερο μέρος του Εργατικού Δικαίου.
Ξανά «στα κουπιά» με 40 νέα προαπαιτούμενα…
Ο Αλέξης Τσίπρας που δέχθηκε χθες στο Μαξίμου τον Γιάννη Στουρνάρα, διαβεβαίωσε τον Κεντρικό Τραπεζίτη της χώρας, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει το συντομότερο δυνατόν.
Ωστόσο, εκτός από τις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την υποχρέωση να νομοθετήσει περί τα 40 νέα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνουν φορολογικές αλλαγές, όπως είναι οι περικοπές στα αφορολόγητα όρια και αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων, τροποποιήσεις στη δομή του ΕΝΦΙΑ του 2018 με δραστικό περιορισμό στις εκπτώσεις και απαλλαγές, αλλά και αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου, ακόμα και μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, που υποχώρησε πλέον στις 200.000 ευρώ, κατάργηση φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα, επανεξέταση των μειώσεων στα τεκμήρια των συνταξιούχων άνω των 65 ετών, μαζικές κατασχέσεις χρηματικών ποσών και πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου.
Όπως καταλαβαίνει κανείς, η Αθήνα θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα ακόμα αγώνα με το χρόνο, προκειμένου με βάση τους υπολογισμούς του Μαξίμου, να έχει προλάβει να κλείσει όλους τους φακέλους εντός δύο μηνών-στόχος που είναι αμφίβολο να επιτευχθεί, με γνώμονα τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές επιδόσεις.
«Αναπτυξιακός» Προϋπολογισμός…γεμάτος φόρους
Όλα αυτά, ενώ το προσχέδιο του φιλόδοξου προϋπολογισμού, καθώς «χτίστηκε» πάνω στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% το 2017, που κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνει τα φορολογικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί ήδη και προβλέπουν την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αυξήσεις στα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης όπως και των αγροτών, αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας, αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καπνό και τον καφέ και νέους αυξημένους συντελεστές στην σταθερή τηλεφωνία και την φορολόγηση των εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις και ενοίκια.
Η Γερμανία και οι χώρες που στοιχίζονται πίσω από αυτήν, επιμένουν να πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που της έχουν επιβληθεί και έχει συνομολογήσει, έχοντας εξασφαλίσει σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, την σιωπηλή κατανόηση του ΔΝΤ. Τούτων λεχθέντων, τα διαθέσιμα σενάρια δεν είναι πολλά.
Αν η Αθήνα προλάβει τις προθεσμίες, θα μπορεί τότε από θέση ηθικής υπεροχής να αξιώσει βάσιμα στην αρχή του νέου έτους μια ρύθμιση για το χρέος που θα άνοιγε τον δρόμο για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και θα εξέπεμπε προς τις αγορές ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Οικονομίας.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή το Βερολίνο εμμείνει στην ακαμψία του και με το προσφυγικό να βαίνει βαθμιαία εκτός ελέγχου τίποτε δεν αποκλείει να τεθούν σε κίνηση οι εκλογικές μυλόπετρες, ιδίως από την στιγμή που ο κ. Τσίπρας, έχει δηλώσει εμφατικά ότι η λύση στο δίκαιο αίτημα για τη ρύθμιση του χρέους, δεν μπορεί να συναρτάται από τις εκλογικές διαδικασίες άλλων εταίρων.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr