Στην προσπάθεια αυτή, το αόριστο σύνθημα της «δίκαιης ανάπτυξης» επανέρχεται στο προσκήνιο, σε μια περίοδο κοινά ομολογουμένως, χαμηλών προσδοκιών, στην οποία η κυβέρνηση καταφεύγει εξαντλητικά στα παραδοσιακά εργαλεία της αέναης επιβολής φόρων και της εσωτερικής υποτίμησης με πενιχρά, όμως, όπως επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία αποτελέσματα.
Είναι πρόδηλο, ότι οι γερμανικές εκλογές, αναχαιτίζουν δραστικά οποιαδήποτε συζήτηση για τη μείωση των αριθμητικών στόχων για το πλεόνασμα και την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους, την οποία ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θέλει να πιστωθεί πολιτικά, υποβαθμίζοντας ως εκ τούτου, τα σενάρια για πρόωρες κάλπες.
Αυτός είναι ο λόγος που δίνει έμφαση σε μια βραχεία, αλλά, συμβολική πορεία μέχρι το 2021, στην επέτειο των 200 χρόνων Εθνικής Ανεξαρτησίας, η οποία θα σημαίνει το οριστικό τέλος των Μνημονίων και της διεθνούς επιτροπείας. Θα αντέξει όμως η κυβέρνηση να φτάσει, έστω ασθμαίνοντας σε αυτό το ορόσημο ή ο φόβος μιας ολέθριας φθοράς θα θέσει σε κίνηση τις εκλογικές μυλόπετρες; Ακόμα και στους κυβερνητικούς κύκλους, η ερώτηση αυτή προκαλεί εμφανή αμηχανία…
Θυμάται κανείς το Eurogroup;
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών- όσο και αν σήμερα για ευεξήγητους λόγους εμφανίζονται αμφίσημοι- συναποφάσισαν ότι μέχρι το τέλος του 2018 οπότε λήγει το 3ο Μνημονιακό πρόγραμμα θα αναζητήσουν μέτρα, για:
*την εξομάλυνση του ρυθμού πληρωμής τόκων προκειμένου να αντιμετωπιστούν εγκαίρως οι υπέρμετρες ανάγκες από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου της διετίας 2022 -2023.
*τη μείωση επιτοκίων σε συγκεκριμένο κομμάτι του χρέους (αξιοποίηση της χρηματοδότησης από EFSF /ESM για τη μείωση του κινδύνου από τα επιτόκια) χωρίς να προκαλείται κανένα επιπλέον κόστος για τις χώρες της Ευρωζώνης.
*τη σταθεροποίηση των επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο, μέσω της αξιοποίησης εργαλείων του ESM, δεδομένου ότι το 70% του ελληνικού χρέους έχει κυμαινόμενο επιτόκιο.
Το Υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει ευκολότερα από την προηγούμενη.
Στις Βρυξέλες εκτάκτως το Οικονομικό Επιτελείο
Περισσότερο ευκρινής ωστόσο, η εικόνα θα γίνει μετά την συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες όπου μεταβαίνουν εκτάκτως την προσεχή Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και Οικονομίας Γ. Σταθάκης προκειμένου να συζητήσουν με τον αρμόδιο Επίτροπο την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων που θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2,8 δις ευρώ, καθώς και τα θέματα που αφορούν το φάκελο της δεύτερης αξιολόγησης.
Στην ατμόσφαιρα αυτή, διόλου ειδυλλιακή- με την ανεργία άκαμπτη, τις επιχειρήσεις σε ακραία όρια αντοχών και τις Τράπεζες εξαιτίας του επαχθούς χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων να αδυνατούν ουσιαστικά να διαδραματίσουν το ρόλο τους- ο κ. Τσίπρας αναζητεί επειγόντως από τους υπουργούς του αξιόπιστες προτάσεις και μέτρα (π.χ αντιμετώπιση λαθρεμπορίου στα καύσιμα- προσφιλή διακήρυξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων…) που θα διάνοιγαν την προοπτική ελάφρυνσης των φόρων και θα αναπτέρωναν τις προσδοκίες των πολιτών.
Παράλληλα, προτίθεται σύμφωνα με τις πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, να αξιοποιήσει το χαρτί του «αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου» της χώρας στην ασταθή περιοχή, μετά και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Και την ίδια ώρα, σχεδιάζει ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ, την οποία θα κατηγορήσει ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη σε έναν κλοιό επιχειρηματικών συμφερόντων που νοιώθουν τώρα τη γη να χάνεται κάτω απ΄ τα πόδια τους.
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr