Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, «θα μιλήσει πολιτικά» και, αποφεύγοντας τη μάχη των διατυπώσεων, θα επιδιώξει να συμπήξει-όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό στην παρούσα φάση- μέτωπο συναινέσεων.
Στόχος του, όπως λένε, είναι να μην αποτελέσουν οι διατυπώσεις τροχοπέδη, διαβεβαιώνοντας ότι από την πλευρά της Αθήνας υπάρχει σταθερή πολιτική βούληση για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Η μάχη των διατυπώσεων
Τι εννοούν με αυτό; Ότι οι διατυπώσεις περιέχουν ρητές υποχρεώσεις που έδειξε πρόθυμη να αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ανώτερες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως αν αποδεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη που μιλούσε για νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέους φόρους, κ.λπ., το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει. Οπότε συμπεραίνουν πως δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της υποδεικνύουν βλοσυρά να εφαρμόσει το πρόγραμμα.
Αυτός είναι ο λόγος, κατά τις ίδιες πηγές που η κυβέρνηση «συζητά» για «συμφωνία- γέφυρα» μέχρι το θέρος, επιμένοντας προσώρας να αρνείται την συζήτηση για την παράταση και το κλείσιμο του Μνημονίου.
Ποιο είναι το σημείο κλειδί; Η ρύθμιση του πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να καταρτίσει τον πρώτο προϋπολογισμό της, εφαρμόζοντας κατά προτεραιότητα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.
«Δε θέλουμε άλλα χρήματα»
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν : «Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει».
Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση να εξασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος και χρόνος και κυρίως να εξασφαλίσει η νέα κυβέρνηση επαρκή χρηματοδότηση.
Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθαρίζουν ότι η χώρα δεν ζητά την τελευταία δόση από τον ESM, ύψους 7,5 δις ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιθυμεί να πληρώνουν οι πολίτες της Ευρώπης, ένα Πρόγραμμα που παράγει μόνο αδιέξοδα.
Χρηματοδότηση
Αντίθετα, όπως τονίζουν, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει, όπως είπε και στις Προγραμματικές Δηλώσεις του στη Βουλή:
- τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
- την αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά, ώστε, να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ.
- τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τα «κόκκινα δάνεια».
Δημοσιονομικά μέτρα
Στο δημοσιονομικό μέτωπο ο κ. Τσίπρας σύμφωνα πάντα με κυβερνητικούς κύκλους, θα ζητήσει εκτός της ανατροπής της δέσμευσης Σαμαρά για υψηλά πλεονάσματα, ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες αποτελούν κοινές προτεραιότητες με αυτές των δανειστών, όπως Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων τηλεοπτικών συχνοτήτων και φορολογικό.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε σχετικές προτάσεις και μάλιστα κοστολογημένες, ενώ, όπως σημειώνουν, «υπάρχουν «δράσεις» που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι θετικό, προσδοκώντας ότι το γεγονός θα δώσει στίγμα για το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας, όταν στους υπουργούς Οικονομικών, χωρίς συγκεκριμένο γραπτό κείμενο, θα μεταφερθεί η ατμόσφαιρα της συνεδρίασης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr