Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Κατά τη συνεδρίαση, υπήρξαν κυβερνητικά στελέχη που τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, δεν έλειψαν όμως οι φωνές κριτικής και οι αρνητικές προσεγγίσεις.
Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε ότι "το δημοψήφισμα είναι πιο δημοκρατικό από τα συμφέροντα των τραπεζιτών". Το σύστημα που θίγεται από την ελάφρυνση του χρέους ήταν φυσικό να αντιδράσει λυσσαλέα, ανέφερε. Αυτά είναι συμφέροντα που θέλουν να αποδομήσουν τη συμφωνία των Βρυξελλών.
Ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν αναφέρθηκε στις σημερινές εξελίξεις με τις ανεξαρτητοποιήσεις, τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις βουλευτών ενώ μέχρι αυτή την ώρα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχουν τοποθετηθεί θετικά στο θέμα του δημοψηφίσματος οι κ.κ. Μπεγλίτης, Παπουτσής, Χρυσοχοΐδης και Ρέππας.
«Κριτική στήριξη» παρείχε κατά τις ίδιες πληροφορίες η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση. Σημείωσε επίσης ότι η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η υποστήριξη αυτής της απόφασης.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, από την μεριά του, έθεσε το θέμα της έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι, φέρεται να τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αρνητικός με το δημοψήφισμα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ανέφερε πως «δεν μπορεί να τίθεται ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα για δημοψήφισμα, που δεσμεύει την χώρα για 30 χρόνια», ενώ εξήγησε πως πως επιθυμεί να δει το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος πριν τοποθετηθεί.
Αναβρασμός στο ΠΑΣΟΚ
Οι διεργασίες είναι έντονες, στον απόηχο της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού. Την απόφασή της να ανεξαρτητοποιηθεί ανακοίνωσε νωρίτερα η κυρία Μιλένα Αποστολάκη, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος. Έτσι, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μένει με 152 βουλευτές.
Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ώστε να διασφαλιστεί το νέο πακέτο για την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες αποφάσεις των Βρυξελλών, ζήτησε η Βάσω Παπανδρέου με δήλωσή της από το περιστύλιο της Βουλής, τονίζοντας ότι αμέσως μετά η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.
Επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στη διενέργεια δημοψηφίσματος και του ζητά να αναλάβει την πρωτοβουλία για νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για τη διασφάλιση συμφωνίας Βρυξελλών απέστειλε η Εύα Καιλή.
Ενστάσεις για το δημοψήφισμα εκφράζει με επιστολή της στον πρωθυπουργό και η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου, η οποία προτείνει συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. «Η χθεσινή αιφνιδιαστική και αψυχολόγητη αναγγελία του δημοψηφίσματος με έχει κάνει να αμφιβάλω για κάτι που μέχρι χθες θεωρούσα βέβαιο, ότι είμαι μέλος μιας ομάδας που πασχίζει να σώσει την πατρίδα από τη χρεοκοπία».
Αντίθετη με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δήλωσε και η Τόνια Αντωνίου, που τόνισε ότι μοναδική λύση παραμένει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Αυτά τα θέματα ξεπερνούν τις σχέσεις κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και χρειάζεται υπεύθυνη στάση, σημείωσε προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να λύσει κανένα από τα προβλήματα, αν δεν δημιουργεί και πρόσθετα.
Αντιπολίτευση
Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν με νόημα ότι η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί για το επόμενο τρίμηνο μέχρι να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι ότι παρά τη μείωση του χρέους στο μισό και η επανεκκίνηση της οικονομίας που σχεδιάζεται με την κρατικοποίηση των τραπεζών, αποτελεί το άλλοθι του κ. Παπανδρέου για να αποχωρήσει από τη στιγμή που το νέο δανειακό πρόγραμμα καταψηφιστεί από το λαό. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς έθεσε ζήτημα εκλογών, κάτι που έκανε χθες και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μίλησε μάλιστα για "εθνική ανάγκη" για εκλογές κάνοντας λόγο για "εκβιαστικό και διχαστικό" δίλημμα.
Ο κ. Σαμαράς, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, φέρεται να είπε ότι, "σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές θα κάνω ότι μπορώ για να μην μπει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σε περιπέτειες". Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι ο κ. Σαμαράς να προχωρήσει σε διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, σύροντας ανοιχτά πια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στη λήψη απόφασης για εκλογές.