Η χρονική συγκυρία που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να οδηγήσει τη χώρα στην περιπέτεια του δημοψηφίσματος ενδεχομένως να αποδειχθεί καταστροφική για την Ελλάδα, τη στιγμή που οι πληροφορίες από το εξωτερικό κάνουν λόγο για οργή των εταίρων μας. Εξ ου και όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έκαναν χθες λόγο για άνευ προηγουμένου «τζόγο», ενώ πληθαίνουν οι φήμες περί «εκπλήξεων» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανατροπή της κυβέρνησης στην ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την Παρασκευή, πριν πραγματοποιηθεί το απονενοημένο διάβημα του κ. Παπανδρέου.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πολίτες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μέλλον της χώρας. Να αποδείξουν αν τους εκφράζουν οι διαρκείς διαμαρτυρίες των συντεχνιών, οι καταλήψεις δημοσίων χώρων, οι βίαιες αντιδράσεις, η γενικευμένη ανομία. Να επιβεβαιώσουν, ή να διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις που συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ζητάμε ως έθνος «την εκπαραθύρωση» των δανειστών μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Διότι εν τέλει, το ουσιώδες ερώτημα για τη νέα δανειακή σύμβαση που ετοιμάζεται με την Τρόικα και προβλέπει απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν ιδιώτες δανειστές, κατά 50% αφορά την παραμονή της Ελλάδος, ή όχι, στο ευρώ. Χωρίς αυτό το κούρεμα, η Τρόικα θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επομένως θα πάψει να το χρηματοδοτεί. Η μοναδική εναλλακτική που θα μας απομένει τότε είναι η επιστροφή στη δραχμή και η υποβάθμιση της Ελλάδος από τον ανεπτυγμένο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Ωστόσο, με την επιλογή του δημοψηφίσματος, ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο, αφού είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει ενδεχόμενη έγκριση της δανειακής σύμβασης ως επικρότηση των άτσαλων και αναποτελεσματικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνησή του. Ανάλογη υφαρπαγή θα επιχειρήσουν και οι πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν στην εξαθλίωση της Ελλάδας για να ανέλθουν στην εξουσία, παρουσιάζοντας την επιλογή της καταψήφισης της δανειακής σύμβασης, ως απλή αποδοκιμασία της κυβέρνησης. Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό του λαϊκισμού ένθεν κακείθεν επομένως, είναι πολύ πιθανό ότι πολλοί εξ ημών θα πειστούμε ότι καλούμαστε να απαντήσουμε σε άλλο ερώτημα από αυτό που θα αναγράφεται στο χαρτί των ψηφοδελτίων. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, για εμάς, για την Ευρώπη, για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.
Το κυριότερο όμως, διερωτάται κανείς πως είναι δυνατόν να συνεχίσουν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες δανειστές μας για τη συμμετοχή στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, όταν εκκρεμεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Πώς θα πειστούν η Γερμανική και η Γαλλική κυβέρνηση να συνεχίσουν να εργάζονται για να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός όταν γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις τους τελούν υπό την αίρεση των εσωκομματικών και μικροπολιτικών επιδιώξεων των ελληνικών κομμάτων. Πώς θα αποφασιστεί τελικά η καταβολή της έκτης δόσης και πώς θα συνεχίσει το κράτος να λειτουργεί επί δύο μήνες, εισπράττοντας φόρους και έκτακτες εισφορές, όταν μπορεί τα πάντα να καταρρεύσουν. Και τέλος, ποιος θα κατηγορήσει αύριο όποιους πάνε να σηκώσουν λεφτά από τις τράπεζες φοβούμενοι ότι τελικά θα καταλήξουμε στη δραχμή; Αν ήθελε να προκηρύξει δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε τουλάχιστον να το κάνει αφού είχε κλείσει ο προϋπολογισμός του 2012, είχε καταβληθεί η έκτη δόση και είχαν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα και τη δανειακή σύμβαση. Ειδάλλως, αν ήθελε να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες τώρα, ας προσέφευγε σε εκλογές.
Το τάιμινγκ είναι εγκληματικό. Ο εκβιασμός σαφής. Η ανευθυνότητα απίστευτη.
Νικηφόρος Μαλεβίτης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr