Το ταμείο θα διαθέτει 1 δις ευρώ και θα λειτουργήσει επί δύο έτη, το 2008 και το 2009. Τα χρήματα αυτά θα προστεθούν στα υφιστάμενα ταμεία αναπτυξιακής βοήθειας και θα διατεθούν από μη χρησιμοποιηθέντες πόρους του προϋπολογισμού γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα διατεθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες, με βάση σειρά αντικειμενικών κριτηρίων. Για τη χρηματοδότηση θα δοθεί προτεραιότητα στα μέτρα από πλευράς προσφοράς, η βελτίωση της πρόσβασης στα μέσα για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις όπως τα λιπάσματα και οι σπόροι, πιθανώς μέσω πιστώσεων, και σε μέτρα παροχής προστασίας με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας στην γεωργία. Η στήριξη θα καταβληθεί μέσω διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και περιφερειακών τοιούτων. Η πρόταση εμπίπτει στη διαδικασία της συναπόφασης και η Επιτροπή ελπίζει ότι το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το Νοέμβριο προκειμένου να μην χαθούν τα μη χρησιμοποιηθέντα κονδύλια του 2008.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, δήλωσε «Οι επιπτώσεις από τις υψηλές τιμές των τροφίμων είναι ιδιαίτερα σκληρές για τους φτωχότερους πληθυσμούς του πλανήτη. Ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο όσον αφορά την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας αλλά και να οδηγήσουν σε όξυνση των εντάσεων στις φτωχότερες χώρες, ιδίως στην Αφρική. Αυτό το χρηματοδοτικό μέσο του 1 δις ευρώ έχει ως στόχο να ενισχύσει ταχέως την γεωργία από πλευράς προσφοράς. Αποτελεί πράξη αλληλεγγύης με τους φτωχότερους συνανθρώπους μας αλλά και υπεύθυνο μέτρο προώθησης της παγκόσμιας σταθερότητας. Αποσκοπεί στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής στις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την καλπάζουσα αύξηση των τιμών των τροφίμων. Η αύξηση αυτή της προσφοράς είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ο Louis Michel, Επίτροπος για την Ανάπτυξη και την Ανθρωπιστική Βοήθεια σχολίασε: «Η αύξηση των τιμών των τροφίμων έπληξε σκληρότερα του αγρότες και τους πληθυσμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτή η σημαντική εισροή ρευστού θα συμβάλει στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής στις χώρες αυτές, παρέχοντας στους γεωργούς τους τα μέσα, όπως περισσότερους σπόρους και λιπάσματα, που θα κάνουν την διαφορά μεσοπρόθεσμα μέχρι και μακροπρόθεσμα. Η Ευρώπη αντιδρά σε πραγματικό χρόνο και αποτελεσματικά. Η Ευρώπη αντιδρά με αποτελεσματικές λύσεις για να βοηθήσει τους γεωργούς στην Αφρική και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες».
Η Mariann Fischer Boel, Επίτροπος για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθούν στους γεωργούς των αναπτυσσόμενων χωρών τα μέσα για να αυτοβοηθηθούν. Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων είναι δυνατόν να τονώσουν την παραγωγή στις εν λόγω χώρες. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με αυτό το απτό παράδειγμα αλληλεγγύης από γεωργό σε γεωργό το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ταχεία αύξηση της παραγωγής στις αναπτυσσόμενες χώρες».
Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων το 2007 και το 2008 επέδρασε αρνητικά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και στους κατοίκους τους. Η φτώχια χτύπησε εκατοντάδες εκατομμύρια και η πρόσφατη πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων οδήγησε σε εξεγέρσεις, αναστάτωση και αστάθεια σε αρκετές χώρες, κάτι που έθεσε σε κίνδυνο τα επιτεύγματα πολύχρονων πολιτικών, αναπτυξιακών και ειρηνευτικών επενδύσεων.
Ωστόσο, η νέα κατάσταση μπορεί επίσης να αποτελέσει και ευκαιρία τόνωσης της προσφοράς από τους γεωργούς των αναπτυσσόμενων χωρών. Παρέχει νέες ευκαιρίες αύξησης του εισοδήματος, ώστε οι αγροτικές κοινότητες να ξεφύγουν από την φτώχια μέσω της παροχής κινήτρων για επενδύσεις και για βελτίωση της παραγωγικότητας.
Ταυτόχρονα, οι υψηλές τιμές των γεωργικών προϊόντων συνέβαλαν σε μείωση των δαπανών που αφορούν τις αγορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2008 και σε χαμηλότερες εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό του 2009 στο πλαίσιο του κεφαλαίου 2 των δημοσιονομικών προοπτικών. Η Επιτροπή πιστεύει ότ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr