Το Υπολογιστικό Πλέγμα είναι ένα σύνολο από ανεξάρτητες υπολογιστικές μονάδες, που διασυνδέονται μέσω ενός δικτύου υψηλής ποιότητας, έτσι ώστε το σύνολο της υπολογιστικής τους ισχύος να είναι εύκολα προσβάσιμο από τους χρήστες, όπου και αν αυτοί βρίσκονται. Ο ρόλος που διαδραματίζει η υποδομή πλέγματος στο χώρο της Επιστήμης είναι καθοριστικός, καθώς επιτρέπει τη συγκέντρωση, τον υπολογισμό και τη διανομή επιστημονικών δεδομένων σε κλίμακα, που δεν θα ήταν εφικτή στα μεμονωμένα ερευνητικάεργαστήρια.
Η συνεισφορά του έργου EUMEDGRID στη Μεσόγειο, δεν αφορά μόνο στην υιοθέτηση μιας νέας τεχνολογίας. Ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες της περιοχής, η υλοποίηση και ο συντονισμός μιας υποδομής πλέγματος σε Εθνικό ή ευρύτερο επίπεδο, συμβάλλει ουσιαστικά στην βελτίωση των ήδη υπαρχουσών αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων και διευρύνει την πρόσβαση σε υπολογιστικές υποδομές από όλες τις ερευνητικές ομάδες.
Επιπλέον, με την ενσωμάτωση του EUMEGRID στην Ευρωπαϊκή υποδομή EGEE, η ερευνητική κοινότητα της Μεσογείου μπορεί να συνεργάζεται στενά με αντίστοιχες κοινότητες της Ευρώπης. Ουσιαστικά δηλαδή, η υποδομή EUMEDGRID, αποτελεί περιφερειακή υποδομή για την περιοχή της Μεσογείου, (όπως η υποδομή SEE-GRID για τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη), και οι υποδομές αυτές συνενώνονται και συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας μεγάλης παγκόσμιας υποδομής Grid για την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Για την υλοποίηση του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του 6ου Προγράμματος Πλαισίου, με συντονιστή το Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής (INFN, Ιταλία), συνεργάστηκαν Επιστημονικοί και Τεχνολογικοί Οργανισμοί από 14 διαφορετικές χώρες (Αλγερία, Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Μάλτα, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Συρία, Ελβετία, Τυνησία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο).
Διαθέτοντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία, η ΕΔΕΤ Α.Ε. διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου, ως επικεφαλής των λειτουργιών (operations) αυτής της υποδομής. Επιπλέον, η ΕΔΕΤ μετέδωσε τις βέλτιστες πρακτικές ανάπτυξης και διαχείρισης υποδομών υπολογιστικού πλέγματος στις χώρες της Μεσογείου, ώστε να φθάσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα καισυνεισέφερε στην οικοδόμηση σύγχρονηςεπιστημονικής κοινότητας στις χώρες της περιοχής, μέσω της οργάνωσης και συμμετοχής σε εκδηλώσεις εκπαίδευσης και διάχυσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr