"Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να μειώσει την ενεργέιακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, όχι για κάποιους πολιτικούς λόγους, καθώς οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου, αλλά αντίθετα για καθαρά οικονομικούς λόγους. "Είναι λάθος να εξαρτάται ενεργειακά μια χώρα από μια μόνο δύναμη, μιλώντας με όρους υγιούς ανταγωνισμού", πρόσθεσε ο κ. Μπράιζα.
Σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας, ο κ. Μπράιζα τόνισε ότι πρέπει η Δύση να βοηθήσει τις χώρες της Κεντρικής Ασίας για να αξιοποιήσουν τις ενεργειακές, πλουτοπαραγωγικές τους πηγές μέσα από βιώσιμες λύσεις που σέβονται τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς,ζητώντας από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να στηρίξουν την κατασκευή του αγωγού Nabucco που θα μειώσει σημαντικά την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
"Στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι να απεξαρτηθούν οι ενεργειακές οδοί από τον έλεγχο μιας μόνο δύναμης, είτε αυτή ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου είτε αυτή είναι η Ρωσία' είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός. Αυτό είναι άλλωστε προς όφελος των χωρών και των κατανωλωτών" υπογράμμισε.
Πλέκοντας το εγκώμιο των χωρών της Ευρασίας είπε η Ευρασία έχει μεγάλη πολιτιστική παράδοση που ήταν καταπιεσμένη λόγω του κουμμουνισμού και σήμερα επιβάλλεται οι σχέσεις της Ευρασίας με την Δύση να ενισχυθούν και μέσω της ενέργειας που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τις χώρες τις Κασπίας.
Αναφερόμενος στις άλλες εξελίξεις στην περιοχή ανέφερε ότι επιθυμία των ΗΠΑ είναι η σταθερότητα η ασφάλεια και η ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης "και προς το σκοπό αυτό συνεργαζόμαστε στενά με την EE αλλά και την Ελλάδα που είναι στενός μας φίλος και σύμμαχος", επισήμανε ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
'Σεβόμαστε την ιστορία της Ελλάδας και γνωρίζουμε και τιμούμε τον πολιτισμό της που είναι η βάση του δυτικού πολιτισμού" ανέφερε ο κ. Μπράιζα προσθέτοντας ότι για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως τη διαδικασία Νίμιτς και αναγνωρίζουν πως η χώρα μαε είναι ο μεγαλύτερος επνδυτής του βόρειου γείτονα της συμβάλλοντας στην στεθερόητα ολόκληρης της περιοχής.
Όσον αφορά στο Kόσοβο είπε πως η ανεξαρτησία του ήταν επιτακτική γιατί η πρότερη κατάσταση ήταν παράγοντας αποσταθερόποιησης. Αυτό, όπως είπε το αναγνωρίζει και η Ευρώπη. Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε πως ΗΠΑ και ΕΕ συνεργάζονται στενά για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών των χωρών της περιοχήςκαι την οικονομική τους ανόρθωση και ευημερία.
Αναφορικά με το ζήτημα της Κύπρου, ο κ. Μπράιζα είπε ότι βλέπει "παράθυρο ευκαιρίας" για λύση του Κυπριακού, μετά τη συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον τουρκο-κύπριο ηγέτη Ταλατ."Επί μακρόν παρακολουθούμε και υποστηρίζουμε οποιαδήποτε διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος. "Αν ζητηθεί η βοήθειά μας θα την παράσχουμε", είπε, "αλλιώς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις εκ του συστάδην ελπίζοντας για το καλύτερο".
Η ελληνική απάντηση
Στον κ. Μπράιζα απάντησε από το βήμα του συνεδρίου ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Αντώνης Σαμαράς που αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής εξάρτησης αντέτεινε ότι όσον αφορά τoν αγωγό Nabucco, η Τουρκία επιθυμεί να αγοράζει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζαν και να το μεταπωλεί. Δηλαδή, θέλει να έχει πρωταρχικό ρόλο, αντί για απλό διαμετακομιστικό. Τέτοια εξάρτηση δεν τη θέλει ούτε η Ελλάδα, ούτε οι υπόλοιποι χρήστες του φυσικού αερίου" υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως η διεύρυνση ΝΑΤΟ και EE δεν αποτελεί πανάκεια ούτε θα πρέπει να μπαίνουν χώρες μη συμβατές με τις υπόλοιπες.
Τάκης Λαϊνας-Μάνος Ρούσσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr