Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Το καλοκαίρι του 2007, ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δασικών εκτάσεων πλήγηκε από πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές αυτές είχαν μεγαλύτερη ένταση και ήταν πιο εκτεταμένες στη Δυτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα και στην Αττική. Η καταστροφή έβλαψε σοβαρά την οικονομία, τις βασικές υποδομές και το περιβάλλον. Η παροχή προσωρινής στέγης και η χρηματοδότηση των υπηρεσιών διάσωσης για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πυρόπληκτων προκάλεσαν σημαντικές δαπάνες. Από τις πυρκαγιές έχασαν τη ζωή τους 65 άνθρωποι στην Πελοπόννησο, στη Δυτική Ελλάδα και στην Εύβοια.
Η σημερινή πρόταση για τη διάθεση επιχορήγησης ύψους 89,7 εκατομμυρίων ευρώ προϋποθέτει την έγκριση τροποποιητικού προϋπολογισμού από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή. Στη συνέχεια, η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές θα υπογράψουν οικονομική συμφωνία.
Γενικό πλαίσιο
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, που ιδρύθηκε το 2002, χορηγεί έκτακτες ενισχύσεις στα κράτη μέλη και στις χώρες που συμμετέχουν σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις, σε περίπτωση σοβαρής φυσικής καταστροφής. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Ταμείου ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Προκειμένου οι χώρες να είναι επιλέξιμες για ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης, πρέπει να υποβάλουν δεόντως τεκμηριωμένη εκτίμηση της καταστροφής, την οποία στη συνέχεια εξετάζει η Επιτροπή με βάση ειδικά κριτήρια. Στις 6 Απριλίου 2005, η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για το νέο και βελτιωμένο Ταμείο Αλληλεγγύης (για το διάστημα 2007-2013), που καλύπτει και άλλες καταστροφές εκτός των φυσικών καταστροφών και περιλαμβάνει βελτιωμένα κριτήρια επιλεξιμότητας και μηχανισμούς χορήγησης (MEMO/05/111). Η πρόταση έχει υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για εξέταση.
Η Επιτροπή έλαβε και άλλα μέτρα στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα στη γενικότερη προσπάθεια ανασυγκρότησης. Στο πλαίσιο της προηγούμενης περιόδου προγραμματισμού (2000-2006), παρατάθηκε για ένα επιπλέον έτος η προθεσμία επιλεξιμότητας, που αρχικά είχε καθοριστεί για το 2008, όσον αφορά τα περιφερειακά προγράμματα της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας καθώς και τα θεματικά προγράμματα με τίτλο "Οδικοί άξονες, λιμένες, αστική ανάπτυξη" και "σιδηρόδρομοι, αερολιμένες, αστικές μεταφορές".