«Με έκπληξή μου ενημερώθηκα από τον κ. Καλογιάννη αλλά και από δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ο Επίτροπος κ. Δήμας αμφισβήτησε χθες, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, όχι μόνο στοιχεία της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και των Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις εκπομπές ρύπων της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Σουφλιάς αναφορικά με το 2ο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών, για την περίοδο 2008-2012.
Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφέρει:
«Στις 18 Δεκεμβρίου 2007, ανακοίνωσα ότι οι εκπομπές των βιομηχανιών για την περίοδο 2008 2012 θα μειωθούν κατά 16,6%. Ο κ. Δήμας υποστήριξε ότι το ποσοστό αυτό δεν είναι ακριβές και ότι η μείωση είναι 6%.
Ειλικρινά προβληματίζομαι για ποιους λόγους το έκανε αυτό όταν από στοιχεία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τα οποία είναι αναρτημένα στο siteτου ΥΠΕΧΩΔΕ) προκύπτει ότι:
1.Τον Σεπτέμβριο του 2006 εμείς προτείναμε μείωση των εκπομπών κατά 8,9%. Συγκεκριμένα, από 82,89 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα που είναι οι μέσες ετήσιες προβλεπόμενες εκπομπές της περιόδου 2008-2012 προτείναμε μείωση στους 75,5 εκατ. τόνους (μείωση 7,39 εκ τόνους ή ποσοστό 8,9%). Σημειώνουμε ότι αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον όρο να μειωθούν περαιτέρω οι εκπομπές.
2.Λόγω των αποφάσεων της Ε.Ε. για περαιτέρω μείωση των εκπομπών έως το 2020 αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές στους 69 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η συνολική, δηλαδή, μείωση (82,89 - 69,0 = 13,89 εκατ. τόνοι) φθάνει το 16,6% ποσοστό με το οποίο καλύπτουμε όλους στους στόχους και τις υποχρεώσεις μας, συμπεριλαμβανομένων και των υποδείξεων των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.
Εδώ πρέπει να προσθέσουμε και το τονίζουμε για τον κ. Δήμα ότι η μείωση, όπως καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται βάσει των προβλεπόμενων εκπομπών των βιομηχανιών για την περίοδο 2008 2012 και όχι με βάση τις εκπομπές του 2005, όπως αυθαίρετα χρησιμοποίησε ο κ. Δήμας.
Σε ό,τι αφορά τις επισημάνσεις του κ. Δήμα για το θέμα που δημιουργήθηκε με τον ΟΗΕ και που αναφέρεται στην εκτίμηση της χώρας για τις εκπομπές αερίων του έτους βάσης 1990, θυμίζω καταρχήν ότι ο κ. Καλογιάννης του απάντησε χθες ότι το θέμα έχει κλείσει. Επιπλέον, θέλω να τονίσω τα εξής:
1.Τα λανθασμένα στοιχεία δεν δόθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά δόθηκαν στον ΟΗΕ το 1995.
Αυτό δεν πρέπει να το αγνοεί ο κ. Δήμας, όταν μάλιστα οι Υπηρεσίες του ενέκριναν τα Εθνικά Σχέδια της χώρας βάσει των στοιχείων αυτών.
2.Όταν μας γνωστοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2007 οι παρατηρήσεις του ΟΗΕ, ζητήσαμε από το Αστεροσκοπείο Αθηνών να αιτιολογήσει τις μετρήσεις που έκανε το 1995, κάτι που δεν κατάφερε. Δεχθήκαμε, λοιπόν, τις παρατηρήσεις του ΟΗΕ και τον ενημερώσαμε προφορικώς και εγγράφως τον Δεκέμβριο του 2007 ότι δεχόμαστε τις παρατηρήσεις του. Επίσης, ενημερώσαμε τον ΟΗΕ ότι βελτιώνουμε ουσιαστικά το σύστημα παρακολούθησης, ενισχύοντας με επιστημονικό προσωπικό την αρμόδια Υπηρεσία και με συνεργασία με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει ο κ. Δήμας και απορώ γιατί αναφέρθηκε δημοσίως σε κίνδυνο διασυρμού της χώρας.
Καθήκον όλων μας είναι να προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά επίσης να προστατεύουμε και να μην αδικούμε τη χώρα μας. Για αυτό, πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr