Στην πανηγυρική εκδήλωση για την εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι με το ευρώ η ζωή του Κύπριου πολίτη θα αλλάξει σταδιακά προς το καλύτερο, προσθέτοντας ότι έτσι διασφαλίζεται η νομισματική σταθερότητα και ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την κυπριακή οικονομία.
Ανέφερε επίσης πώς, εάν η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται μέγα επίτευγμα, η ένταξη στην ευρωζώνη και η υιοθέτηση του ευρώ δικαιολογημένα μπορούν να θεωρούνται άθλος.
Για την ιστορία, η κυπριακή λίρα, που παραχώρησε από τα μεσάνυχτα επίσημα τη θέση της στο ευρώ, είχε εισαχθεί από τους Βρετανούς, μετά την κατάληψη της Κύπρου το 1878. Αρχικά χωρίστηκε σε είκοσι σελίνια ή εκατόν ογδόντα γρόσια.
Το 1955 οι Βρετανοί άλλαξαν το νομισματικό σύστημα, οπότε καταργήθηκαν τα σελίνια και τα γρόσια και η κυπριακή λίρα χωρίστηκε σε χίλια μιλς. Το ίδιο σύστημα διατηρήθηκε το 1960 μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου. Νέος σταθμός στην πορεία της κυπριακής λίρας ήταν ο χωρισμός της σε εκατόν σέντ το 1983.
Στις 19 Ιουνίου 1992 η κυπριακή λίρα συνδέθηκε με το 'εκιού' και την 1η Ιανουαρίου 1999 με το ευρώ. Η είσοδος της κυπριακής λίρας στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών έγινε στις δύο Μαίου του 2005, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη.
Εκτός από την Κύπρο και η Μάλτα εισήλθε στην ζώνη του ευρώ.
Οι δύο μεσογειακές νήσοι γίνονται πλέον η 14η κι η 15η χώρα, αντίστοιχα, που μετέχουν στην Ευρωζώνη, ένα σύμπλεγμα χωρών με συνολικό πληθυσμό 318 εκατ. κατοίκων, ενώ το 2009 αναμένεται να ενταχθεί στο ευρώ κι η Σλοβενία.
Με 800.000 κατοίκους η Κύπρος και 400.000 η Μάλτα αποτελούν την μικρότερη παρουσία στην Ευρωζώνη, καθώς αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,17% και το 0,06% του ΑΕΠ της.
Για το λόγο αυτό, για την ένταξή τους τυπώθηκαν πάνω από 100 εκατ. χαρτονομίσματα αξίας σε ευρώ και κόπηκαν πάνω από 500 εκατ. νομίσματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr