Οι εν λόγω χώρες είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, και η Μάλτα, οι οποίες έγιναν μέλη της ΕΕ το 2004. Στην Κύπρο, που επίσης έγινε μέλος της ΕΕ το 2004, δεν επεκτάθηκε το κεκτημένο Σένγκεν, και θα διατηρηθεί ο έλεγχος στα σύνορά της για άλλο ένα έτος. Τέλος, η Ρουμανία και Βουλγαρία, που έγιναν μέλη της ΕΕ στις 1/1/2007, δεν θα μετάσχουν ακόμα στη ζώνη Σένγκεν αν και δεν είναι γνωστό πότε θα ενταχθούν.
Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα ανάμεσα σε δύο χώρες που περιλαμβάνονται στο χώρο Σένγκεν θα καταργηθούν αν και ορισμένοι έλεγχοι σε ταξιδιώτες με αεροπλάνο θα καταργηθούν στις 30 Μαρτίου 2008.
Ιστορικό της διεύρυνσης του χώρου Σένγκεν
Στις 14 Ιουνίου 1985, οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και των Κάτω Χωρών υπέγραψαν στο Σένγκεν, μικρή πόλη του Λουξεμβούργου, μια συμφωνία που έχει ως στόχο «... την ελεύθερη διέλευση των εσωτερικών συνόρων από όλους τους υπηκόους των χωρών μελών ... και την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών».
Οι πέντε ιδρύτριες χώρες υπέγραψαν τη σύμβαση εφαρμογής της συμφωνίας του Σένγκεν στις 19 Ιουνίου 1990. Αργότερα προσχώρησαν σε αυτές η Ιταλία στις 27 Νοεμβρίου 1990, η Ισπανία και η Πορτογαλία στις 25 Ιουνίου 1991, η Ελλάδα στις 6 Νοεμβρίου 1992, η Αυστρία στις 28 Απριλίου 1995, καθώς και η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία στις 19 Δεκεμβρίου 1996.
Η Νορβηγία και η Ισλανδία συνήψαν επίσης συμφωνία συνεργασίας με τα κράτη μέλη στις 19 Δεκεμβρίου 1996 προκειμένου να προσχωρήσουν στη σύμβαση αυτή.
Εν συνεχεία, στις 26 Μαρτίου 1995, το κεκτημένο Σένγκεν εφαρμόστηκε πλήρως στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο, στις Κάτω Χώρες, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, στην Αυστρία και στην Ιταλία στις 31 Μαρτίου 1998 και στην Ελλάδα στις 26 Μαρτίου 2000. Τέλος, στις 25 Μαρτίου 2001, το κεκτημένο Σένγκεν εφαρμόστηκε πλήρως στη Νορβηγία, Ισλανδία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία.
Το κεκτημένο Σένγκεν ενσωματώθηκε στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρωτόκολλα τα οποία προσαρτήθηκαν στη συνθήκη του ’μστερνταμ το 1999. Στις 20 Μαΐου 1999, εκδόθηκε απόφαση του Συμβουλίου, η οποία προσδιορίζει τη νομική βάση για κάθε μία από τις διατάξεις ή αποφάσεις που συνιστούν το κεκτημένο Σένγκεν, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επιπτώσεις στους πολίτες από τη διεύρυνση του χώρου Σένγκεν
Στα εσωτερικά σύνορα:
Κάθε άτομο που εισέρχεται νόμιμα στο χώρο Σένγκεν επιτρέπεται να διέλθει τα εσωτερικά σύνορα με τα νέα κράτη μέλη Σένγκεν και μεταξύ αυτών χωρίς συνοριακούς ελέγχους. Τα εσωτερικά σύνορα είναι τα χερσαία σύνορα μεταξύ των κρατών μελών, τα αεροδρόμια για πτήσεις με ανταπόκριση μεταξύ των κρατών Σένγκεν και οι θαλάσσιοι λιμένες για τακτικά δρομολόγια οχηματαγωγών μεταξύ των κρατών Σένγκεν.
Σημειώνεται ότι η κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα δεν θίγει την άσκηση των αστυνομικών αρμοδιοτήτων ακόμη και εντός των περιοχών των εσωτερικών συνόρων.
Στο χώρο Σένγκεν:
Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που υποβάλλονται στην υποχρέωση θεώρησης του διαβατηρίου (κανονισμός ΕΚ/539/2001, όπως τροποποιήθηκε από τους κανονισμούς ΕΚ/453/2003 και ΕΚ/1932/2006) μπορούν να ταξιδέψουν με μια θεώρηση Σένγκεν εντός όλου του χώρου Σένγκεν και δεν χρειάζεται πλέον να υποβάλουν αίτηση για εθνική θεώρηση των νέων κρατών μελών.
Οι υπήκοοι τρίτων χωρών οι οποίοι είναι κάτοχοι έγκυρης άδειας διαμονής (βλ. Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 247 της 13.10.2006 και Επίσημη Εφημερίδα C 153 της 6.7.2007), η οποία έχει εκδοθεί από ένα κράτος μέλος του Σένγκεν μπορούν να ταξιδέψουν βάσει αυτής της έγκυρης άδειας διαμονής και δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση θεώρησης.
Μπορεί ένα άτομο να ταξιδεύει εντός του χώρου Σένγκεν χωρίς να έχει μαζί του διαβατήριο ή άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα;
Τα κράτη μέλη μπορ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr