Αναλυτικότερα, 38% των Ελλήνων εκτιμούν ότι η ζωή τους επόμενους 12 μήνες θα είναι καλύτερη. Ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 30%. Το 54% των ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι οι προοπτικές της ζωής τους θα είναι οι ίδιες, 30% ότι θα βελτιωθούν και 13% ότι θα επιδεινωθούν. Ωστόσο, στο προηγούμενο ευρωβαρόμετρο (’νοιξη 2007) ο αριθμός των αισιόδοξων ήταν μεγαλύτερος (37%).Οι πλέον αισιόδοξοι είναι οι Σουηδοί (42%) και οι πλέον απαισιόδοξοι οι Ούγγροι, 22% των οποίων εκτιμά ότι η ζωή τους θα είναι χειρότερη.
Πάνω από τα 2/3 (44%) των ευρωπαίων πολιτών εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας τους θα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα ένα χρόνο αργότερα, 24% ότι θα βελτιωθεί και 26% ότι θα επιδεινωθεί. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αισιοδοξίας εμφανίζονται στη Μάλτα (35%) και τα μεγαλύτερα ποσοστά απαισιοδοξίας στην Κύπρο, όπου το 44% του πληθυσμού εκτιμά ότι η κατάσταση τηςοικονομίας της χώρας θα επιδεινωθεί. Η Ελλάδα παραμένει πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς 25% των πολιτών εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα ένα χρόνο αργότερα.
Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση της εθνικής οικονομίας, 24% των Ελλήνων εκτιμούν ότι είναι σχετικά καλή, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 48%. Οι πλέον αισιόδοξοι είναι οι Δανοί (97%) και οι λιγότερο αισιόδοξοι οι Ούγγροι (8%).
Όσον αφορά τις προσδοκίες για την απασχόληση, 21% των Ελλήνων πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 26%. Οι περισσότερο αισιόδοξοι είναι οι Λιθουανοί (45%) και οι λιγότερο αισιόδοξοι οι Ούγγροι (9%).
Οι Έλληνες εξακολουθούν να αποτελούν πιστούς οπαδούς της ευρωπαϊκής ιδέας, καθώς 62% εξ αυτών θεωρούν ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ε.Ε. είναι θετικό, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 58%. Επίσης, 80% των Ελλήνων εκτιμά ότι η χώρα έχει ωφεληθεί, όντας μέλος της ΕΕ, έναντι μέσου όρου 58%.
Όσον αφορά την εικόνα που έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες για τα όργανα της Ε.Ε., οι Έλληνες εμφανίζονται οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το ποσοστό αυτών πουτην εμπιστεύεται να ανέρχεται στο 69%, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 50%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι 77% για τους Έλληνες (και πάλι η Ελλάδα στην υψηλότερη θέση) έναντι μέσου όρου 55%.
Οσον αφορά τις γενικότερες τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλο και περισσότεροι πολίτες της ΕΕ θεωρούν ότι ο πληθωρισμός (26%, +8) είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους τη στιγμή αυτή, αμέσως μετά την ανεργία (27%, -7).
Συνολικά, οι πολίτες της ΕΕ τίθενται όλο και περισσότερο υπέρ της λήψης κοινών αποφάσεων εντός της ΕΕ, αλλά ιδιαίτερα στους εξής τομείς: «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» (81%, σταθερό), «προστασία του περιβάλλοντος» (73%, +4), «επιστημονική και τεχνολογική έρευνα» (72%, +1) και ενέργεια (68%, +7).
Η πλειονότητα των πολιτών (61%,-5) αισθάνονται ότι η φωνή της χώρας τους μετράει στην ΕΕ αλλά λιγότερο από το ένα τρίτο (30%,-5) έχουν την ίδια άποψη όσον αφορά τα μεμονωμένα άτομα.
Οι πολίτες της ΕΕ πιστεύουν ότι, για να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, πρέπει να δώσουν έμφαση στην καταπολέμηση του εγκλήματος (36%), στα περιβαλλοντικά ζητήματα (33%) και στη μετανάστευση (33%).
Η έρευνα αυτή του «τακτικού Ευρωβαρόμετρου» διενεργήθηκε από την εταιρεία TNS Opinion & Social, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 30.281 άτομα από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2007.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr