Ο κος Πάσχας, Γενικός Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε σχετικά ότι το γεγονός ότι κατά το 2007, το ποσοστό των επιχειρηματιών που δήλωσαν ότι φοβούνται μήπως πέσουν θύματα οικονομικής απάτης, σύμφωνα με έρευνα της PwC, ανήλθε σε 2,4% από 1,6% τον προηγούμενο χρόνο προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Ο κος Πάσχας εν συνεχεία παρέθεσε τα τρία σημαντικότερα μέσα που διαθέτει ένας τραπεζικός οργανισμός για να προλάβει τα οικονομικά εγκλήματα, τα οποία δεν είναι άλλα από τον Κώδικα Δεοντολογίας, την Πολιτική αντιμετώπισης των απατών, αλλά και τα επαρκή συστήματα αναγνώρισης της επικινδυνότητας των συναλλαγών, καθώς όπως συμφώνησε και ο κος Κυριακόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος, η ηθική εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί σημαντικό «όπλο» των τραπεζικών ιδρυμάτων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος. Όπως αναφέρθηκε και από τους υπόλοιπους ομιλητές, η αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος είναι κυρίως θέμα «κουλτούρας», η οποία καλλιεργείται και εμποτίζεται σταδιακά στη συνείδηση των εμπλεκόμενων.
Κεντρικό άξονα των ομιλιών αποτέλεσε και ο ρόλος των τραπεζικών ιδρυμάτων στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και της αδιαφάνειας, αλλά και οι συνέπειες των εγκλημάτων οικονομικής φύσης στην διακυβέρνηση του κράτους.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κος Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του ότι η αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και αδιαφάνειας είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις κατάταξης για την διαφάνεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κος Αλογοσκούφης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η διαφάνεια είναι «υπόθεση όλων», τόσο της κυβέρνησης, όσο και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, και κυρίως των πολιτών σε ατομικό επίπεδο.
Στην ημερίδα της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια» παρευρέθη και εκπρόσωπος της Citigroup, η οποία σε συνεργασία με 12 παγκόσμιους τραπεζικούς κολοσσούς, όπως η JP Morgan, Deutsche Bank, ABN Amro και HSBC, συμμετέχει στην οργάνωση ενάντια στην διαφθορά «Wolfsberg Group Against Corruption».
Ο εκπρόσωπος της Citigroup, Daniel Abodunrin αναφέρθηκε στην διαφορετικότητα της διαφθοράς ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι αυτού του είδους η «ληστεία» ενάντια στο κράτος στερεί σημαντικούς πόρους από τις κοινωνικές παροχές, ενώ μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην αποσταθεροποίηση και στη δημιουργία παρακράτους.
Η ομιλίες των παρευρισκόμενων κινήθηκαν γύρω από τα στοιχεία έρευνας της PriceWaterhouseCoopers, η οποία είχε δημοσιευθεί στο «R» την 17η Οκτωβρίου και ανέφερε ότι οι απώλειες των επιχειρήσεων από απάτες έχουν σημειώσει αύξηση 40% κατά το έτος 2007.
Επιπλέον, την 14η Ιανουαρίου του 2008 θα δοθεί στο φως της δημοσιότητας έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας η οποία καταδεικνύει ότι το 27% των ελλήνων πολιτών που είχαν δοσοληψίες με δημόσιες υπηρεσίες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον χρηματισμό υπαλλήλων.
Σύμφωνα με την κλίμακα μέτρησης διαφθοράς με βαθμολογίες 1-5, τα κόμματα βρίσκονται στην κορυφή της διαφθοράς στο 4,1, με τα ΜΜΕ (3,7), τις ΜΚΟ και τις θρησκευτικές οργανώσεις (2,7) να ακολουθούν.
Ο κος Κ. Μπακούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας στην Ελλάδα δήλωσε ότι το 10% των πράξεων διαφθοράς στην χώρα μας αφορούν τις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, έρευνα της παγκόσμιας τράπεζας κατέδειξε ότι το 3% του παγκόσμιου πλούτου προέρχεται από το οργανωμένο έγκλημα, ενώ κάθε χρόνο σπαταλούνται 1 τρις σε δωροδοκίες και χάνονται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς 500 δις από φοροδιαφυγές και 500 δις από οικονομικά εγκλήματα κάθε μορφής.
Όπως είχε σχολιάσει ο κ. Steven Skalak, Global Investigations & Forensics Leader της PricewaterhouseCoopers: «Οι έλεγχοι από μόνοι τους δεν αρκούν. Η απάντηση βρίσκεται στην
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr