Πρόκειται για τις εταιρείες που αποκαλούνται «ζόμπι», καθώς είναι και τυπικά πτωχευμένες (αρνητικά ίδια κεφάλαια, πολυετείς ζημιογόνες χρήσεις, αδυναμία ανάκαμψης) και οι ιδιοκτήτες τους, σε αρκετές περιπτώσεις, με αξιόλογη προσωπική περιουσία, αρνήθηκαν να έρθουν σε συμφωνία με τις τράπεζες και να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους από τη χρεοκοπία, στοχεύοντας προφανώς σε διαγραφή των χρεών τους.
Σήμερα υπάρχουν περί τις 745 «νεκροζώντανες» επιχειρήσεις στην Ελλάδα σύμφωνα με τη πρόσφατη έρευνα της PWC εκ των οποίων οι 312 συνεχίζουν να υφίστανται από το 2009. «Οι επιχειρήσεις-ζόμπι», αναφέρει η έκθεση της PwC, «συνεχίζουν να λειτουργούν, υπονομεύοντας τις υπόλοιπες και αυξάνοντας το κόστος κεφαλαίου για όλους». Επίσης, αν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις κλείσουν, η PwC εκτιμά ότι αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 13% του κύκλου εργασιών των υγιών επιχειρήσεων. Μόνο στο Χρηματιστήριο φθάνουν τις 20 οι «νεκροζώντανες» επιχειρήσεις.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα
Στο μεταξύ, οι τράπεζες δεν μπορούν να καθυστερήσουν, αφού ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη μείωση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Ταυτόχρονα, δεν μπορούν να συντηρούν προβληματικές επιχειρήσεις, στερώντας ρευστότητα από τις εταιρείες που άντεξαν στην κρίση, στη μεγαλύτερη μεταπολεμική που γνώρισε η Ελλάδα.
Από φέτος και για την επόμενη τριετία αναμένεται να συντελεστεί με βίαιο τρόπο η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη της Ελλάδας.
Οι εισηγμένες
Υπενθυμίζεται ότι οι εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια υποχρεούνται από τη χρηματιστηριακή νομοθεσία να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να αποφύγουν το μοιραίο, δηλαδή την πτώχευση. Δεκάδες εισηγμένες την τελευταία τριετία υποβαθμίστηκαν, με απόφαση της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στις κατηγορίες «επιτήρηση», «προς διαγραφή», «χαμηλής διασποράς» και «αναστολή». Και όλα δείχνουν ότι ο «κατήφορος» αυτός θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι γεμάτη την τελευταία εικοσαετία από παραδείγματα χρεοκοπιών εισηγμένων που είχαν μάλιστα λίγα χρόνια εισαγωγής και η ύφεση τις αποτελείωσε. Εταιρείες που σε σύντομο χρονικό διάστημα κήρυξαν πτώχευση, χρεοκόπησαν, διαλύθηκαν για άλλους λόγους, γενικώς οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.
Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές των Informatics, Datamedia (η πρώτη εταιρεία στην ιστορία του Χ.Α. που εισήχθη χωρίς δημόσια εγγραφή), Sex Form, Domus ΑΕΕΧ, Προμότα, Hitech, Δυναμική Ζωή (Γυμναστήρια Universal), Μπαλάφας ΑΤΕ, Εμφασις Πληροφορική, Sprider Stores, Ipirotiki & Software, Despec Πολυμέσα, Νεοχημική (χρεοκόπησε ως Alapis, που είχε απορροφήσει την επίσης νεοεισηγμένη Μπαλής Χημικά), Lannet (είχε απορροφήσει προηγουμένως και την επίσης καινούργια Lantec), Alter Channel, Betanet, Proton Bank. Ολες εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο μετά το 2000. Επίσης η Avenir εισήχθη στο Χ.Α. τον Ιούλιο του 2002 αλλά εδώ και χρόνια είναι εκτός ταμπλό και από το 2012 διεγράφη οριστικά.Η Εικόνα & Ηχος μπήκε στην αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όμως εδώ και χρόνια έχει περάσει σε λύση και εκκαθάριση. H Microland εισήχθη στο Χ.Α. στις 24 Δεκεμβρίου του 1999, όμως πολύ λίγα χρόνια μετά αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα, καταθέτοντας το 2009 αίτηση πτώχευσης. Η Fashion Box έμεινε ελάχιστα χρόνια ως εισηγμένη του Χ.Α., καθώς το 2010 εξαγοράστηκε από την εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη ονόματι Sapphire Lamda Capital με σκοπό να γίνει όχημα για την εισαγωγή της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στο Χ.Α. αλλά έκτοτε, αγνοείται η τύχη της. Η Μάρακ Ηλεκτρονική εισήχθη στην αγορά στις 14 Οκτωβρίου του 2003, όμως εδώ και χρόνια έχει μπει σε διαδικασία χρεοκοπίας.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr