Οι “παραγωγοί” του bitcoin οι οποίοι παράγουν κρυπτονομίσματα λύνοντας περίπλοκους αλγόριθμους, χρησιμοποιούν πολύ μεγάλης ισχύος υπολογιστές για να λύσουν αυτούς τους αλγόριθμους και καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες ρεύματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διεθνείς μετρήσεις κατανάλωσης ρεύματος, η βιομηχανία παραγωγής κρυπτονομισμάτων κατανάλωσε την περασμένη Τρίτη, 42,1 terrawatt-hours για να παράγει κρυπτονομίσματα. Για να καταλάβουμε το μέγεθος αυτής της κατανάλωσης είναι όσο η κατανάλωση ρεύματος της Νέας Ζηλανδίας που έχει 4,7 εκατομύρια κατοίκους.
Και αυτό ανεβάζει την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακος μόνο από την παραγωγή bitcoin στους 20 εκατομύρια μετρικούς τόνους ετησίως.
Παρά την πτώση της τιμής του κρυπτονομίσματος όμως, η παραγωγή bitcoin συνεχίζεται και δεν αναμένεται να μειωθεί προς το παρόν, αν δεν αλλάξει κάτι.
Ακόμη και με τη σημερινή χαμηλότερη τιμή του κρυπτονομίσματος, οι “παραγωγοί” του κερδίζουν σημαντικά ποσά διότι αμοίβονται με 12,5 bitcoins κάθε 10 λεπτά δηλαδή με 125.000 δολάρια ανά δεκάλεπτο. Συνεπώς έχουν ακόμη περιθώρια να πληρώνουν τεράστιους λογαριασμούς ρεύματος για τα κομπιούτερ τους προκειμένου να συνεχίσουν τις “εξορύξεις” bitcoins.
Γιατί όμως καταρρέει η τιμή των κρυπτονομισμάτων;
Την περασμένη εβδομάδα ένας υπουργός της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε οτι η κυβέρνηση έχει έτοιμο νομοσχέδιο για την απαγόρευση του κρυπτονομίσματος στη χώρα. Στη συνέχεια άλλος υπουργός εξήγησε οτι υπάρχει μια νομική προεργασία, αλλά δεν υπάρχει απόφαση για την απαγόρευση και οτι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την πολιτική της για τα κρυπτονομίσματα.
Η Κίνα έκλεισε τον Σεπτέμβριο κάποιες πλατφόρμες συναλλαγής κρυπτονομισμάτων ενώ σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης μελετά τρόπους απαγόρευσης της πρόσβασης σε όλες τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, κινεζικές και ξένες.
Σημειώνεται οτι η Κίνα είναι η πρώτη σε όγκο “εξορύξεων” χώρα στον κόσμο.
Η σημερινή συνολική αξία των bitcoins ανέρχεται σε 188 δισ δολάρια, ενώ έχουν παραχθεί 16 εκατομύρια bitcoins από το σύνολο των 21 εκατομυρίων που θεωρητικώς μπορούν να παραχθούν. Η παραγωγή όμως δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2040 συνεπώς η προσφορά για αυτά τα κρυπτονομίσματα παραμένει περιορισμένη και ελεγχόμενη και για αυτό ανέβαινε η τιμή τους μέχρι τώρα. Τώρα η αιτία της πτώσης σχετίζεται με τον κίνδυνο παρέμβασης των κυβερνήσεων σε αυτή την αγορά.
Στο μεταξύ υπάρχουν συζητήσεις και σε άλλες χώρες εκτός της Ν. Κορέας και της Κίνας, αλλά και στους G20, για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τα κρυπτονομίσματα, ενώ ήδη Γάλλοι και Γερμανοί πολιτικοί έχουν δηλώσει πως στη σύσκεψη των G20 τον Μάρτιο θα εξεταστούν μέτρα “προστασίας των επενδυτών” στην αγορά κρυπτονομισμάτων και αυτό σημαίνει οτι οι κυβερνήσεις σκέφτονται τρόπους “ρύθμισης” της αγοράς η οποία μέχρι σήμερα λειτουργεί ελεύθερα ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση μόνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr