Όπως σημειώνει η Citi, το Eurogroup συμφώνησε μια σειρά μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικούς χρέους για τους επόμενους 12-18 μήνες ("βραχυπρόθεσμα"), τα οποία εκτιμάται ότι θα μειώσουν τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20% και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN) κατά περίπου 5% έως το 2060. Όπως επισημαίνει η Citi, πρέπει να τονιστεί ότι αυτά είναι τα ίδια μέτρα που είχαν συμφωνηθεί πολιτικά τον Μάιο.
Βασισμένο σε ένα σχέδιο του ESM, το μεγαλύτερο μέρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (περίπου 14% του ΑΕΠ) θα προέλθει από την ανταλλαγή τίτλων κυμαινόμενου επιτοκίου του EFSF / ESM που έχουν εκδοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με τίτλους σταθερού επιτοκίου και παράταση λήξης τους κατά περίπου 4 χρόνια (στα 32,5 χρόνια). Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τροποποιήσεις των στρατηγικών χρηματοδότησης του ESM / EFSF.
Το κόστος όλων αυτών των ενεργειών θα βαρύνει την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο ESM.
Ως αποτέλεσμα, αυτά τα μέτρα στην πραγματικότητα θα αυξήσουν (ελαφρώς) το δημόσιο χρέος και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στα επόμενα 10 χρόνια περίπου, και θα αρχίσουν να παράγουν οφέλη μόνο από το 2030. Οι μόνη καθαρή ζημιά για τους πιστωτές προέρχεται από την παραίτηση του περιθωρίου επιτοκίου του 2% στα δάνεια των 11,3 δισ. ευρώ το 2017, δηλαδή περίπου 220 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Citi, το βασικό σενάριο του ΔΝΤ βλέπει ότι η αναλογία χρέους / ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 250% έως το 2060. Έτσι, η μείωση 20% είναι απίθανο να κάνει μεγάλη διαφορά στη βιωσιμότητα του χρέους. Οι πιστωτές δεν έκαναν καμία περαιτέρω δέσμευση για την αναδιάρθρωση του μεσοπρόθεσμου χρέους, ουσιαστικά κλείνοντας τις διαπραγματεύσεις ελάφρυνσης έως και μετά τις γερμανικές εκλογές (φθινόπωρο 2017) και, ενδεχομένως, μέχρι τα μέσα του 2018, όταν τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα.
Να σημειωθεί ότι η Citi σημειώνει ότι αυτή η τελευταία μείωση του χρέους είναι ελάχιστη σε σύγκριση με αυτή του 2011 και του 2012.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, ο συνδυασμός των παραπάνω με τυχόν διατήρηση του 3,5% για τα πρωτογενή πλεoνάσματα το 2018 και μετά σημαίνει πολλά χρόνια λιτότητας ακόμα για την Ελλάδα, θα αποδυναμώσει περαιτέρω την στήριξη προς στην κυβέρνηση Τσίπρα και αυτό θα προσθέσει την Ελλάδα στη λίστα των πολιτικών κινδύνων της Ε.Ε το 2017.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr