Οι δυο τους αναμένεται να έχουν μαραθώνιες συζητήσεις με αξιωματούχους του Ταμείου αλλά και άλλους συμμετέχοντες του Συνεδρίου του ΔΝΤ, με ατζέντα την πορεία του ελληνικού προγράμματος, τον ρόλο του Ταμείου σε αυτό και φυσικά την ελάφρυνση του χρέους. Συγκεκριμένα σχεδιάζονται συναντήσεις με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τους υπουργούς Οικονομικών ΗΠΑ και Γερμανίας, Τζακ Λιου και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντίστοιχα, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Η ελληνική πλευρά, αν και δεν έχει ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες για την επίλυση του θέματος του χρέους, φαίνεται ευχαριστημένη από την πίεση του ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους, και κυρίως τη Γερμανία, και προς το παρόν σκοπεύει να επικεντρωθεί στην κατ' αρχήν συμφωνία για έναν οδικό χάρτη.
Άλλωστε, και για το Ταμείο, κύρια στόχευση της χθεσινής έκθεσης είναι να ασκηθεί πίεση στους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να προχωρήσουν το ταχύτερο σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως αναφέρει τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Ο κ. Τσακαλώτος θα συζητήσει με την κ. Λαγκαρντ τις προθέσεις του ΔΝΤ καθώς όλα δείχνουν ότι με τα σημερινά δεδομένα το Ταμείο δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην έκθεση για τα δημοσιονομικά μεγέθη που παρουσιάστηκε χθες το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ φέτος, 0,7% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι 1,75% μνημονικού στόχου) και 1,6% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά (έναντι 3,5% του μνημονίου).
Το Ταμείο υπογραμμίζει ότι η επίτευξη των στόχων προϋποθέτει την «πλήρη εφαρμογή από την Ελλάδα του δημοσιονομικού πακέτου του προγράμματος του ESM», εμμένει στη θέση του ότι η λύση πρέπει να περιλαμβάνει και την απομείωση του χρέους, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη ακόμη μεγαλυτέρων περικοπών στις συντάξεις, καθώς θεωρεί ότι οι σχετικές δαπάνες παραμένουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Εκτιμά επίσης ότι η υπερφορολόγηση που εφαρμόζεται δεν θα αποδώσει μεγαλύτερα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Για το χρέος το Ταμείο προβλέπει ότι θα αυξάνεται έως και το 2018, φτάνοντας στο 184,7 % του ΑΕΠ για να αρχίσει να μειώνεται στη συνέχεια.
Από την πλευρά του, το ελληνικό επιτελείο απαντώντας στο πόρισμα της έκθεσης για τις μειωμένες προβλέψεις πρωτογενούς πλεονάσματος, τονίζει ότι είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» το 2017 κι ότι δεν υπάρχει θέμα περικοπών στις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις.
Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους παράγοντες, η ενεργοποίηση του «κόφτη» γίνεται μόνον όταν η οικονομία δεν πιάνει τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που κρίνεται τον Μάιο κάθε χρόνου. Για εφέτος ο στόχος είναι 0,5% του ΑΕΠ, το 2017 είναι 1,75% του ΑΕΠ και το 2018 είναι 3,5% του ΑΕΠ. Τον Μάιο του 2017 θα εξεταστεί εάν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές). Οπότε, ο «κόφτης» είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016, καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν «προλαβαίνουν» να πέσουν κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ. Το 2017 προβλέπεται πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, πρόσθεταν οι ίδιοι, και θα εξετασθεί η κάλυψη του στόχου τον Μάιο του 2018.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr