Δόση δεν αναμένεται να δοθεί σήμερα στη χώρα μας, καθώς ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ το ξεκαθάρισε πως πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν τα 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα.
Ο κ. Τσακαλώτος μεταβαίνει στη Σλοβακία με τη δέσμευση πως πριν το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα για να εγκριθεί η υποδόση των 2,8 δισ. και να ξεκινήσει η β΄αξιολόγηση, αλλά και με το αίτημα για ελάφρυνση του χρέους και χαλάρωση των στόχων για πλεονάσματα μετά το 2018.
Το θέμα των δημοσιονομικών στόχων είναι ένα μόνον από τα ακανθώδη θέματα που θα εξεταστούν σήμερα.
Συγκεκριμένα:
1. Η ελληνική πλευρά ζητά μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020 κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί, προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί και ο στόχος της ανάκαμψης από το 2017. Αμέσως μετά θέλει να μπορέσει να καταθέσει και το Μεσοπρόθεσμα Πρόγραμμα 2016-2020, όπου θα αποτυπώνονται οι στόχοι για τα πλεονάσματα από το 2019 και μετά.
Αντ’ αυτού, όπως αναφέρει το protothema.gr, η σλοβακική Προεδρία της ΕΕ φέρεται έτοιμη να καταθέσει το γερμανικής εμπνεύσεως σχέδιο για το «ΔΝΤ της Ευρωζώνης», δηλαδή για το νέο μηχανισμό που θα διαδεχθεί τα Μνημόνια και θα θέτει στις χώρες που ζητούν οικονομική στήριξη όρους για διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα.
Από πλευράς του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Τσακαλώτος έχει έτοιμο το πρόπλασμα του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 3 Οκτωβρίου, αφού συμφωνηθεί και με την Τρόικα στις συζητήσεις που ξεκινούν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα. Θα προβλέπει οριακή ύφεση 0,3% και μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα (0,5% του ΑΕΠ) από όσο είχε προβλεφθεί για φέτος, μεγαλύτερη ανάκαμψη του χρόνου, αλλά και 43 δράσεις της β΄αξιολόγησης με νέα μέτρα λιτότητας άνω του 1,07 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζονται σταδιακά (αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, συνδρομητική τηλεόραση κλπ από 1.1.2017) εκ των οποίων περίπου 250 εκατ. θα προέρχονται από μέτρα του 2016 όπως:
– η επικείμενη αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης τον Οκτώβριο,
– κυοφορούμενες αλλαγές των τελών κυκλοφορίας στα τέλη του χρόνου
– νέος ΕΝΦΙΑ που θα εισπράττεται ως τον Ιανουάριο
– ολική κατάργηση εκπτώσεων του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου κλπ.
2. Η ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Το θέμα μπήκε στην ατζέντα μετά την δίωξη κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ.Γεωργίου, γεγονός που ανάγκασε ήδη τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κύριο Γιώργο Χουλιαράκη να πάριε δημόσια θέση πως η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα οποία και οδηγήθηκε η χώρα στα Μνημόνια.
3. Η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός για τις Τράπεζες (SSM) πιέζουν για την άμεση εφαρμογή του νόμου που ψήφισε στις αρχές του καλοκαιριού το ΥΠΟΙΚ, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει να θέτει το θέμα της χαλάρωσης των όρων εισπράττοντας όμως αρνητικές απαντήσεις και τελεσίγραφα.
4. Οι καθυστερήσεις στο θέμα της Ενέργειας. Θεωρούν ότι ο διαγωνισμός για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ ο οποίος θα αναλάβει το 20% της εταιρίας απέχει πολύ από την εκκίνησή του, οι δημοπρασίες ποσοτήτων ενέργειας δεν έχουν την κατάλληλη προετοιμασία ενώ και τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου είναι σε μεγάλη καθυστέρηση.
5. Η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου, του νέου εποπτικού ταμείου αποκρατικοποιήσεων και της σύστασης και λειτουργίας της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών που θα αποτελέσει το ένα από τα τέσσερα υπο-ταμεία που θα απαρτίζουν το νέο φορέα αποκρατικοποιήσεων.
6. H προώθηση της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ.
Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θα δεσμευτεί ότι θα επιταχύνει τις αποπληρωμές ληξιπροθέσμων χρεών (σχεδόν 7 δισ. χρέη σε ιδιώτες, προμηθευτές του δημοσίου και φορολογουμένους που μάταια επιμένουν τις επιστροφές φόρων που δικαιούνται) με τα λεφτά των δόσεων που παίρνει αποκλειστικά για το σκοπό αυτό και μόνον.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr