Ωστόσο, η ΓΣΕΕ μιλά για προσχηματικό διάλογο, ενώ οι δικηγόροι ζητούν αναλογιστικές μελέτες για το νέο Ασφαλιστικό. Κρίσιμο θα είναι το επόμενο 24ωρο για τη διαπραγμάτευση για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, καθώς σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup και επ’ αυτού, ενώ αύριο αναμένεται η είσοδος των αγροτών των μπλόκων στην Αθήνα.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ενδεχόμενη νέα παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (μετά το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο) στοχευμένη στους αγρότες, η οποία θα περιλαμβάνει προτάσεις για παράταση του χρόνου προσαρμογής στο 20% και μερική αυτονομία του ΟΓΑ.
Αν και στόχος είναι να εκτονωθεί η κατάσταση με τους αγρότες το συντομότερο δυνατό, τα περιθώρια χειρισμών δεν είναι μεγάλα. Έτσι, η εναλλακτική πρόταση που επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προβλέπει τη μείωση των εισφορών που θα πληρώνουν οι αγρότες, με αντίστοιχη όμως μείωση της εθνικής και ανταποδοτικής, ή της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Μάλιστα, ακόμη δεν υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία για την πρόταση, ενώ παραμένει ως βασική προϋπόθεση, η νέα αυτή πρόταση να γίνει δεκτή από τους εκπροσώπους των πιστωτών.
Η νέα πρόταση στηρίζεται σύμφωνα με πληροφορίες, στην παροχή δυνατότητας προς τους αγρότες να επιλέξουν μεταξύ χαμηλών εισφορών σε συνδυασμό με χαμηλότερες παροχές, ή υψηλότερων εισφορών και αντίστοιχα μεγαλύτερες συντάξεις. Εφόσον η επιλογή είναι χαμηλότερες εισφορές, θα ακολουθηθεί μια κλίμακα εκπτώσεων στην ασφαλιστική επιβάρυνση. το προσχέδιο νόμου, το οποίο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατέθεσε χθες, και επίσημα, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) προκειμένου να γνωμοδοτήσει επ' αυτού, προβλέπει πως από το 2017 οι εισφορές των αγροτών θα υπολογίζονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από την αγροτική δραστηριότητα σε ποσοστό 14%, το οποίο το 2018 θα γίνει 17% και το 2019 θα διαμορφωθεί στο τελικό 20%. Για το τρέχον έτος, οι εισφορές θα αυξηθούν από το 7% στο 10%, χωρίς όμως να αλλάξει η βάση υπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο, η αύξηση να «τραβήξει» έως το 2020 ή το 2021.
Την ίδια ώρα, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας σε χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή δήλωσε πως «υπερπροστατεύουμε την Τρίτη ηλικία σε βάρος των νεότερων γενιών».
Πάντως, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η νέα πρωτοβουλία του κ. Κατρούγκαλου για κοινωνικό διάλογο υπό την ΟΚΕ, η ΓΣΕΕ με επιστολή της στα μέλη του συγκεκριμένου θεσμού τους ζητά «να μην νομιμοποιήσουν την κυβερνητική αυθαιρεσία, με δεδομένο το γεγονός ότι η αίτηση διατύπωσης γνώμης από την ΟΚΕ για το προσχέδιο του ασφαλιστικού, είναι προσχηματική, δεν έχει προηγηθεί κανένας ουσιαστικός διάλογος και το νομοσχέδιο εισάγεται την ώρα που το σύνολο των παραγωγικών τάξεων της χώρας ζητά την απόσυρσή του».
Την ίδια ώρα, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ζητά, με έγγραφη αίτησή της προς τον υπουργό Εργασίας, να της χορηγηθεί «αμελλητί πλήρη αντίγραφα των εκπονηθεισών –κατά τη δημόσια δήλωσή του υπουργού, - αναλογιστικών μελετών για το ασφαλιστικό σύστημα, ως έχουμε νόμιμο δικαίωμα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr