Η πολιτική πίεση των Αμερικανών και οι νέες ισορροπίες στην ΕΕ οδήγησαν σε επίδειξη ευελιξίας απο τους εταίρους, αποδεικνύοντας οτι όταν υπάρχει πολιτική βούληση λύσεις βρίσκονται.
Η πρόταση αυτής της Επιτροπής αναμένεται να τεθεί προς κύρωση από τα 28 κοινοβούλια της ΕΕ, καθως αφορά τη χρήση του παλαιότερου Ευρωπαϊκού Tαμείου Χρηματοπιστωτικής Ευστάθειας (European Financial Stability Mechanism - EFSF) που είχει συσταθεί το 2010 σε επίπεδο ΕΕ (όχι μόνο για την ευρωζώνη) και έχει ήδη χρηματοδοτήσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η δανειακή σύμβαση αυτή θα έχει διάρκεια τριών μηνών. Με αυτο δεδομένο η Ελλάδα θα αποπληρώσει το δάνειο αυτό απο τη δόση του τρίτου Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ενώ η εγγύηση για τις χώρες που διαφωνούν, όπως η Βρετανία, είναι τα SMPs, δηλαδή τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών-μελών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.
Έτσι το σχέδιο προβλέπει:
-Εκταμίεσυη 7 δισ ευρώ τον μήνα Ιούλιο. Το δάνειο θα έχει μέγιστη διάρκεια τριών μηνών.
-Θα συνταχθεί «μίνι-μνημόνιο» με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζονται στη Βουλή
-Τα λεφτά θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας.
-Με το ποσό αυτό η Ελλάδα θα πληρώσει:
1. Ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20/7
2. Τις ληξιπρόθεσμες δόσεις προς το ΔΝΤ, ύψους 2 δισ. ευρώ
3. Λοιπές υποχρεώσεις (νέες δόσεις ΔΝΤ κλπ.) ως τις αρχές Αυγούστου
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr