Κοινοτικές πηγές, ωστόσο, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο EWG δεν δόθηκε κανενός είδους τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο και ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων, μετέφερε το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα απηύθυνε μια ακόμα έκκληση στην ευρωζώνη για ρευστό.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Αθήνα ζήτησε στήριξη ρευστότητας σε συνεδρίαση των υφυπουργών οικονομιών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το βράδυ, όμως οι Ευρωπαίοι απάντησαν ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει πρόοδος στην καθυστερημένη λίστα μέτρων που στόχο έχουν να καταστήσουν βιώσιμα τα δημοσιονομικά της χώρας.
«Από την ελληνική πλευρά, έγινε μια ισχυρή δήλωση ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και υπήρξε έκκληση για την απελευθέρωση ενός χρηματικού ποσού ως ένα είδος στήριξης της ρευστότητας πριν από το Eurogroup τις 24ης Απριλίου» ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε:
«Αλλά κανείς δεν ξέρει πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει - δεν υπάρχει προθυμία για την παροχή στήριξης πριν υπάρξει κάποια πρόοδος όσον αφορά το πρόγραμμα μεταρρύθμισης».
Αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης δεν είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, και κάποιοι υποπτεύονται πως η Αθήνα προσπαθεί να τρομάξει τους πιστωτές της προκειμένου να αποδεσμεύσει τα χρήματα της δόσης.
Σύμφωνα με τους πιστωτές, για να ανοίξουν οι πηγές της χρηματοδότησης θα πρέπει η Αθήνα όχι μόνο να συμφωνήσει σε μέτρα με τους πιστωτές της αλλά και περάσει νόμους από τη Βουλή για την εφαρμογή των μέτρων αυτών- τότε θα μπορούσε να λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν από το πακέτο διάσωσης.
Ωστόσο αν μέχρι τις 21-22 Απριλίου Ελλάδα και Brussels Group. συμφωνήσουν σε λίστα μεταρρυθμίσεων και το Eurogroup στις 24 Απριλίου στη Ρίγα, τα εγκρίνει τότε η Αθήνα ενδέχεται να λάβει κάποια στήριξη με ρευστότητα από την ΕΚΤ, μέσω αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» από τις Βρυξέλλες οι πιστωτές ζητούν εμπεριστατωμένες προτάσεις στα δημοσιονομικά, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποήσεις με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Όπως τονίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι εκπρόσωποι των θεσμών αναγνώρισαν ότι υπάρχει βελτίωση στις τεχνικές συζητήσεις που εξελίσσονταν στην Αθήνα, εξακολουθεί όμως να υπάρχει μεγάλο χάσμα σε σειρά από τομείς ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Ταυτόχρονα άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες τονίζουν ότι στη συνεδρίαση ενέκρινε το σχέδιο Βαρουφάκη για κατάτμηση της αξιολόγησης που θα επιτρέψει, εμμέσως, και τμηματικές καταβολές χρημάτων προς τη χώρα μας.
Βαρουφάκης: Είμαστε πρόθυμοι για τους απαραίτητους συμβιβασμούς
Πάντως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους έως τις 24 Απριλίου και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά είναι πρόθυμη για τους απαραίτητους συμβιβασμούς.
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα μακροχρόνιο δημοσιονομικό πρόγραμμα το οποίο θα έχει στόχο πρώτον την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και ένα λογικό πλαίσιο ιδιωτικών επενδύσεων. Αναφορικά με το χρέος επανέλαβε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η αποπληρωμή του όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Απατώντας σε ερώτηση σχετικά με το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, υπογράμμισε ότι «το θέμα της οικονομικής στήριξης είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας με την Ευρωζώνη. Η προσπάθεια να δημιουργηθούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία δεν συνδέεται με το συγκεκριμένο ζήτημα».
Αισιόδοξος για συμφωνία ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ
Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου, εξέφρασε την Μ. Πέμπτη, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Γίνεται πρόοδος. Είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, και επεσήμανε πως υπάρχει κοινό συμφέρον να βρεθεί μια λύση που θα αποκλείει το Grexit.
«Η κατάσταση πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr