Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Το έκτασης 26 σελίδων ντοκουμέντο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ πρόκειται για την πιο κατανοητή έως τώρα προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει προτάσεις για το «ξεκλείδωμα» της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Το βασικό σενάριο στηρίζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% χωρίς παρεμβάσεις, ενώ το υπ. Οικονομικών, τονίζει ότι αν εφαρμοστεί η λίστα των προτάσεών του το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει από 3,1 έως 3.9% δηλαδή πάνω από το μνημονικό στόχο.
Το σύνολο των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται χωρίς τις ιδιωτικοποιήσεις (1,5 – 1,6 δισ. ευρώ) σε ένα ποσό από 4,7 δισ. ευρώ ως 6,7 δισ. ευρώ ανάλογα με την εκτίμηση.
Τα κυριότερα μέτρα είναι τα εξής:
- Έλεγχος στα εμβάσματα και στις οff shore εταιρείες: 725 έως 875 εκατ. ευρώ
- Καταπολέμηση λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στον καπνό και στο αλκοόλ: 250 έως 400 εκατ. ευρώ
- Μέτρα για το transfer pricing: 40 έως 60 εκατ. ευρώ
- Σύστημα λοταρίας για τις αποδείξεις: 270 έως 600 εκατ. ευρώ
- Καταπολέμηση απάτης από τον ΦΠΑ 350 έως 420 εκατ. ευρώ
- Ενίσχυση μηχανισμού εσόδων: 225 έως 235 εκατ. ευρώ
- Φόρος πολυτελείας: 20 εκατ. ευρώ
- Καταπολέμηση φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών: 20-30 εκατ. ευρώ
- Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων: 50 έως 70 εκατ. ευρώ
- Άδειες ιντερνετικού στοιχήματος: 125 έως 175 εκατ. ευρώ
- Τηλεοπτικές άδειες: 350 έως 380 εκατ. ευρώ
- Συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων: 10 εκατ. ευρώ
- Ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία: 300 εκατ. ευρώ
- Χρήση αποθεματικών: 50 εκατ. ευρώ
- Ενίσχυση του μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών ταμείων: 150 έως 300 εκατ. ευρώ
Επίσης προβλέπεται:
- Εισαγωγή νέου πλαισίου για την λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Βάσει των προτεινόμενων δεδομένων, θα λαμβάνονται υπόψη του κριτήρια όπως το διαθέσιμο εισόδημα, το ύψος της προσωπικής περιούσιας, άλλα και κοινωνικά κριτήρια. Επίσης η νέα ρύθμιση θα προστατεύει αποκλειστικά την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών και αυτό όμως βάση κριτηρίων Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο του 2015.
- Καθιέρωση του φορέα για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος είναι η ενοποίηση των πολλών και διαφορετικών χρηματοδοτικών ταμείων που υπάρχουν σήμερα π.χ (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ΕΤΕΑΝ, ΤΑΝΕΟ κτλ) με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία ενός φορέα που θα μπορεί συνολικά να δώσει λύσεις στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας στα πρότυπα της γερμανικής KfW.
- Αναμόρφωση του ισχύοντος πλαισίου που διέπει τις συνεταιριστικές τράπεζες στα πλαίσια διεθνών πρότυπων έως το Ιούνιο 2015.
- Δημιουργία υπηρεσίας μια στάσης για τις επιχειρήσεις στα πρότυπα των ΚΕΠ πολιτών με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την ενισχύσει ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις ώστε να έρχονται σε επαφή με το Δημόσιο και τις υπηρεσίες του σε ένα σημείο για την εξυπηρέτηση του αναφορικά με συγκεκριμένες δραστηριότητες που συνήθως απαιτούν χρόνο και χρήμα.
- Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
- Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου
- Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας
- Ίδρυση εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών
Στην πρόταση περιλαμβάνονται και παροχές, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία, περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιστροφή της 13ης σύνταξης στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους. Περιλαμβάνονται επίσης και πέντε ξεχωριστά μέτρα υπό τον γενικό τίτλο «μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά», που αφορούν την σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Το έγγραφο περιλαμβάνει και παραχωρήσεις προς τους εταίρους, ιδίως στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου αναφέρεται «όλες οι υπάρχουσες συμφωνίες θα παραμείνουν σε ισχύ και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν».
Οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις θα εξεταστούν κατά περίπτωση και προβλέπεται να αποφέρουν έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.