Ωστόσο, η πρόθεση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε τραπεζικό επίπεδο. Καθένας επιδιώκει να διασφαλίσει για τον εαυτό του τον πρώτο ρόλο, καθώς μέσα από αυτές τις αλλαγές θα αναδειχθεί η νέα οικονομική και πολιτική ελίτ του τόπου.
Στο φόντο αυτό, "φωτιές" άναψαν σε τραπεζικούς κύκλους με τις φημολογούμενες αναφορές υψηλά ιστάμενου στελέχους του Υπ. Ανάπτυξης, ότι η πολιτική κατεύθυνση για την εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών θα δοθεί από την πολιτική ηγεσία, ενώ η ΤτΕ θα περιοριστεί στον εποπτικό της ρόλο.
Είναι πανθομολογούμενο ότι τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα για την ελληνική οικονομία, καθώς από τη μια δημιουργεί βάρη στις τράπεζες, δημιουργεί δυσκολίες πρόσβασης των υγιών εταιρειών στη χρηματοδότηση, αλλά και συχνά νοθεύει τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, οι μεν τράπεζες θέλουν σταδιακά να εκκαθαρίσουν αυτά τα χαρτοφυλάκια, ώστε να μην πληγούν τα λογιστικά τους φύλλα αλλά και να φανούν αμέσως οι "σκελετοί" του παρελθόντος, η δε πολιτεία θέλει να έχει τον πρώτο λόγο, καθώς ακόμα ελέγχει τράπεζες μέσω του ΤΧΣ, ενώ και η ΤτΕ λόγω της εποπτικής εξουσίας διεκδικεί κι αυτή λόγο.
Ακόμα και οι δανειστές έχουν ψηλά το θέμα στην ατζέντα, καθώς γνωρίζουν ότι αποτελεί το βασικό μοχλό της νέας οικονομικής και πολιτικής "μηχανικής" στην Ελλάδα. Σύμφωνα, πάντως, με ανώτατη πηγή από το υπουργείο Ανάπτυξης, "υπάρχουν παρκαρισμένα 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες από την ανακεφαλαιοποίηση, την ίδια ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους. Γι' αυτό και πρέπει να δουλέψουμε κυβέρνηση και τραπεζίτες με κοινό στόχο να "αναπνεύσει" η πραγματική οικονομία και να αλλάξει η εικόνα στην αγορά".
Η ίδια πηγή τόνισε χαρακτηριστικά ότι "αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τον όρο κούρεμα, οι τράπεζες πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποιες από αυτές που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν", σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "όσες επιχειρήσεις είναι να κλείσουν, θα κλείσουν". Μάλιστα σημείωσε ότι σκοπός δεν είναι η οικονομία να περιμένει νέα επιχειρηματικά σχήματα αλλά η ανάπτυξη να βασιστεί σε υπάρχουσες επιχειρήσεις.
Παρά το γεγονός ότι στελέχη της αγοράς θεωρούν πως οι όποιες εξελίξεις θα υπάρξουν από το τέλος του χρόνου και μετά, με αφορμή και τα ευρωπαϊκά stress test, το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, στοχεύει να αξιοποιηθεί το καλοκαίρι ώστε να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Επίσης, στην οδό Νίκης θέλουν να καταρτιστεί ένα πλάνο μακροπρόθεσμο με συγκεκριμένους στόχους και ένα πλάνο επίσης συγκεκριμένο για τη μετακίνηση πόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατ' επέκταση να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται ότι στις δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα είναι και η αλλαγή στο πτωχευτικό δίκαιο, κάτι που τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν ηγεσία το θεωρούσε και θεωρεί βασικό στόχο. "Πρέπει να αλλάξουν πολλά στην αγορά ώστε να επανέλθουν οι επιχειρήσεις ως ενεργά στοιχεία στην οικονομία. Σήμερα ενέχει την έννοια του ψόγου, ωστόσο στις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες θα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο ώστε να επαναφέρει τις επιχειρήσεις ως ενεργά στοιχεία στην οικονομία", αναφέρει πηγή του Υπ.Ανάπτυξης.
Πάντως και ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις όποιες εξελίξεις. "Αναπόφευκτα θα γίνουν συγκεντρώσεις. Είναι απαραίτητες και σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Επίσης μπορούν να βοηθήσουν σε ισχυροποίηση εταιρειών, γιατί αλλιώς μπορεί να διαπραγματευτεί κανείς σε αγορές όντας ισχυρός, κι αλλιώς μικρός. Επίσης με τη σημερινή κατάσταση αποστερούνται πολλές υγιείς επιχειρήσεις από γραμμές πιστωτικής χρηματοδότησης. Κάποιοι με γνωστές μεθόδους βούλιαξαν επιχειρήσεις, πήραν δάνεια και τώρα χαμογελούν", σημείωσε με νόημα μιλώντας στο "R" παράγων μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, στο περιθώριο ενημέρωσης από το ΣΕΒΤ...
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr