«Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν έχει ρητές και καθορισμένες αρμοδιότητες σε θέματα Εθνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ). Αυτές οι αρμοδιότητες δεν έχουν ακόμα εξειδικευτεί σε εθνικό επίπεδο" τονίζει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, σε απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Νικόλαου Κούζηλου, με θέμα «Ανάγκη για εθνικό χωροταξικό θαλάσσιο σχεδιασμό». Και συμπληρώνει: "Ο ΘΧΣ αποτελεί ένα από τα εργαλεία της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (ΟΘΠ). Έχει γίνει αντικείμενο ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (COM2008/791/25-11-08 και COM2010/771/17-12-10), οι κατευθύνσεις των οποίων αναμένεται να εξειδικευτούν σε κοινοτική οδηγία, ενώ πρόσφατα αποτέλεσε αντικείμενο της «Διακήρυξης της Λεμεσού».
Αρμοδιότητα συντονισμού της παρακολούθησης της ΟΘΠ (και κατά συνέπεια του ΘΧΣ) της Ε.Ε. σε εθνικό επίπεδο ανατίθεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις». Μετά από την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου θα ακολουθήσει προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα εξειδικεύεται η διάρθρωση και οι αρμοδιότητες του ΥΝΑ και της ως άνω Γενικής Γραμματείας. Σε αυτή την εξειδίκευση θα περιγραφούν αναλυτικά οι αρμοδιότητες της ΟΘΠ και του ΘΧΣ που η Γενική Γραμματεία θα κληθεί ενδεχομένως να ασκήσει κατά τόπον, καθώς πλευρές της ΟΘΠ και του ΘΧΣ εμπλέκονται με ζητήματα νησιωτικότητας.
Τα θέματα αυτά συζητούνται ήδη με το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών της Κύπρου εν όψει της συμμετοχής της σε εταιρικό σχήμα ενός έργου που πρόκειται να προταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013». Το υπό σχεδιασμό έργο με τίτλο «Διασυνοριακή Συνεργασία για Ανάπτυξη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» έχει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη μεθοδολογίας/διαδικασίας εφαρμογής ΘΧΣ. Το ενδιαφέρον της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εστιάζεται ειδικότερα στην ανάπτυξη μεθοδολογίας ανάπτυξης ενός ΘΧΣ συμβατού με τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού αρχιπελάγους και συνδεδεμένου με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών (ΟΔΠΖ) που επίσης αποτελεί εργαλείο της ΟΘΠ. Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο δεν αναφέρεται σε καθορισμό ΑΟΖ (που αποτελεί αρμοδιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής)."
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr