Στη σημερινή δύσκολη -για όλους- οικονομική συγκυρία, αυξάνεται κάθε μέρα η ανάγκη του να βρεθούν τρόποι οι οποίοι θα μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνή θέρμανση. Ήδη, έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένα το φυσικό αέριο, το πέλλετ τα βιοενεργειακά τζάκια, πηγές που μπορούν υποκαταστήσουν το πετρέλαιο θέρμανσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με μηχανολόγους μηχανικούς και πολιτικούς μηχανικούς, μια πολύ προσοδοφόρα λύση για να μειώσει κάποιος τα έξοδα που έχει για τη θέρμανση του σπιτιού του, αποτελεί η εγκατάσταση μιας κεντρικής μονάδας ψύξης - θέρμανσης.
Αυτό γίνεται στο «σκελετό» του σπιτιού και μέσω διάφορων καναλιών σωλήνων που φτάνουν σε διάφορα μέρη του σπιτιού, παράγοντας θερμότητα. Η πρόταση αυτή συνιστάται από πολλούς μηχανικούς ως ενδεδειγμένη για τις νέες κατοικίες, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει λύση και για όσους έχουν ήδη σπίτι και ψάχνουν να βρουν οικονομικούς τρόπους για να κατεβάσουν το κόστος από τα χρήματα που δίνουν για να θερμαίνουν το σπίτι τους.
Η τεχνική διαδικασία έχει ως εξής:
Τοποθετείται σ' ένα ευρύχωρο μέρος του σπιτιού μια μεγάλη κεντρική μονάδα, παρόμοια με αυτές των air condition. Μέσω καναλιών, σωλήνες που καλύπτονται από γυψοσανίδες καταλήγουν στο κάθε δωμάτιο του σπιτιού, εκχύοντας ψυχρό ή θερμό αέρα. Η κεντρική μονάδα λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και επειδή είναι τεχνολογίας inverter η κατανάλωση είναι σε αρκετά χαμηλό επίπεδο.
Η διαδικασία είναι δαπανηρή, με το κόστος να είναι αρκετά υψηλό ενώ δεν ενδείκυται για παλιές κατοικίες. Ακόμα υπάρχει ταλαιπωρία και με το «χτίσιμο και ξαναχτίσιμο» που θέλει η διαδικασία και με την τοποθέτηση των γυψοσανίδων. Ωστόσο, η «απόσβεση» των χρημάτων θα έχει γίνει μέσα σε πολύ λίγα χρόνια και εξασφαλίζει φτηνή θέρμανση για το χειμώνα και ψυχρό κλιματισμό για το καλοκαίρι, με αρκετά φθηνό κόστος σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Tips για να τη βγάλετε φθηνά το χειμώνα
Το «R» επικοινώνησε με τον πολιτικό μηχανικό Παναγιώτη Σκορδά, ώστε να βρούμε τρόπους και συμβουλές για οικονομική θέρμανση το χειμώνα.
Ο κ. Σκορδάς, μας είπε ότι «σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνεις κάποιος ώστε να βελτιώσει τη θερμότητα που θα έχει στο σπίτι του είναι:
Να αλλάξει το καυστήρα και το λέβητα του σε περίπτωση που είναι πάνω από 15 χρόνων.
Να αλλάξει τα κουφώματα του σπιτιού του σε περίπτωση που είναι παλιά, έτσι ώστε να μονώσει καλύτερα το ακίνητο.»
Ο κ. Σκορδάς μας ανέφερε επίσης ότι «είναι σημαντικό οι καταναλωτές να τηρούν μερικά σημαντικά βήματα που συνήθως τα ξεχνάνε. Για παράδειγμα, η συντήρηση των εγκαταστάσεων σε καυστήρες και λέβητες πρέπει να είναι συχνή, έτσι ώστε να ελέγχονται τυχόν προβληματα. Θα πρέπει ο θερμοστάτης να παραμένει σε μια σταθερή θερμοκρασία και να μην γίνονται αυξομειώσεις. Επίσης, δεν πρέπει να
ανοιγοκλείνουμε το θερμοστάτη και δεν οφελεί να ρυθμίζεται η θερμοκρασία στους 25 βαθμούς που γίνεται από πολλούς, γιατί αυτό οδηγεί σε μεγάλη σπατάλη του καυσίμου. Μια πολύ λογική θερμοκρασία είναι οι 19 - 20 βαθμοί και κατά μέσο όρο δε χρειάζεται να υπερβαίνουμε αυτό το επίπεδο.»
Ο κ. Σκορδάς, ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε θέρμανση. Αυτό αλλάζει ανα περιοχή ή ακόμα και απο σπίτι σε σπίτι. Δεν υπάρχουν δηλαδή οι ίδιες ανάγκες για ένα σπίτι στην Κρήτη σε σχέση με ένα σπίτι στη Φλώρινα, ενώ δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες θέρμανσης μια μητέρα με δύο παιδιά και ένας εργένης. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές είναι ενδελεχή έρευνα αγοράς και να ελέγχουν με βάση τις δικές τους ανάγκες και προτεραιότητες τον τρόπο με τον οποίο θα ζεστάνουν τα σπίτια τους.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr