Ο πρώτος λόγος είναι οτι το κόστος του χρήματος θα αυξηθεί, διότι η ΕΚΤ έχει ήδη ειδοποιήσει τις τράπεζες οτι θα τους αυξήσει το κόστος με το οποίο αντλούν ρευστότητα.
Ο δεύτερος λόγος είναι οτι αυξάνονται πολύ οι επισφάλειες απο τα δάνεια που καθυστερούν ή που δεν πληρώνονται και οτι το πρόβλημα αρχίζει να πλήττει και τα δάνεια των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες, λόγω μείωσης του τζίρου τους, δυσκολεύονται να πληρώσουν τα δάνεια τους.
Ο τρίτος λόγος είναι οτι η μείωση του κόστους λειτουργίας των τραπεζών δεν είναι τόσο μεγάλη όσο υπολόγιζαν και το κόστος δεν μπορεί να μειωθεί αν δεν υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης.
Ο τέταρτος λόγος είναι οτι τα Βαλκάνια και οι αγορές του εξωτερικού δεν έχουν παρουσιάσει τόσο καλά αποτελέσματα όσο θα επιθυμούσαν, οι τραπεζίτες προκειμένου να αντισταθμίσουν τις ζημιές απο την ελληνική αγορά.
“Εξαιτίας αυτών των τεσσάρων λόγων, θα έχουμε φέτος μια πολύ κακή χρονιά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα” εξηγεί ο τραπεζίτης. Σχετικά με την καλή πορεία των τραπεζικών μετοχών απο την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, ο ίδιος θεωρεί οτι οι μετοχές αντέδρασαν επειδή ήταν πολύ υποτιμημένες, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι θα συνεχίσουν την καλή πορεία τους, όταν γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.
Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις του για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. “Όταν ο τζίρος τους μειώνεται κατά 20%, τα καθαρά κέρδη τους μειώνονται κατά 40%” λέει και θεωρεί οτι η μείωση της ζήτησης φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις. ¨Μόνο οι εξαγωγές αντέχουν σήμερα” διευκρινίζει, “αλλά και αυτές, ανάλογα σε ποιές αγορές λειτουργούν έχουν αυξημένους κινδύνους”.
Η ακίνητη περιουσία
Στο μεταξύ, βαρίδι» στα χαρτοφυλάκια των εγγυήσεων των τραπεζών αποτελεί η σημαντική πτώση στις τιμές των ακινήτων, η οποία υπολογίζεται γύρω στο 13,5% συνολικά για τα έτη 2009 και 2010, όπως αποκάλυψε στο "R" ο πρόεδρος των μεσιτών, κ. Γιάννης Ρεβύθης.
Προς το παρόν, η σύγχιση είναι τέτοια στην αγορά ακινήτων, που οι απόψεις διχάζονται, καθώς την ώρα που τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κάνουν λόγο για μείωση της τάξεως του 4,3% για το 2010 και 4% για το 2009, μεσίτες τοποθετούν την πτώση κοντά στο 10% το 2010 και στο 15%-20% από το 2008, υποστηρίζοντας ότι είναι προς συμφέρον των τραπεζών να μην καταγράφονται οι μεγάλες μειώσεις τιμών στα ακίνητα που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν κεφαλαιακά τις τράπεζες στη συγκεκριμένη δύσκολη χρονική συγκυρία.
Από την πλευρά του ο κ. Ρεβύθης δεν «βλέπει» τα πράγματα και πολύ αισιόδοξα. Αντιθέτως, αναμένει και δεύτερο «κύμα» υποχώρησης των τιμών κατά 4% μέχρι το τέλος του 2011, ενώ ο ίδιος δεν μπορεί ακόμη να προσδιορίσει επακριβώς το πότε θα «καταλαγιάσει» η πτώση, αφού, όπως επισημαίνει, για να υπάρξει «εφησυχασμός» απαραίτητες προϋποθέσεις είναι οι μειώσεις των φόρων και των αντικειμενικών αξιών, κατευθύνσεις για τις οποίες η κυβέρνηση δεν φαίνεται προς το παρόν να βάζει «πλώρη».
Ο πρόεδρος των μεσιτών επικαλείται ταυτόχρονα και τη χαμηλή ζήτηση που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στο χώρο των ακινήτων, ενώ την ώρα που οι τράπεζες έχουν κλείσει τις «κάνουλες» ως προς την χορήγηση δανείων, η οικοδομική δραστηριότητα έχει καταγράψει «βουτιά» ύψους 20-25%, με το εντυπωσιακό νούμερο των 1.250 κατασκευαστικών επιχειρήσεων να κινείται υπό «καθεστώς» αδράνειας και κάποιες άλλες να οδηγούνται σιγά σιγά στο «σφυρί», όπως σημειώνουν άλλοι παράγοντες της αγοράς.
Τραπεζίτες πάντως τονίζουν ότι η «περίοδος χάριτος» για τις τιμές των ακινήτων χρονολογείται στη διετία 2006-2008, όπου η ζήτηση κυμαινόταν σε ικανοποιητικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που οδήγησε στη χορήγηση του 50% και πλέον του υπολοίπου των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.
Την ίδια στιγμή και ενώ οι τράπεζες και οι παράγοντες της αγοράς έρχονται αντιμέτωποι με την πτώση των αξιών στα ακίνητα, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει-εκποιήσει την ακίνητη δημόσια περιουσία σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον. Τραπεζίτες φοβούνται ότι αν το Δημόσιο βγει σ' αυτή τη συγκυρία να ρευστοποιήσει ακίνητά του, οι τιμές θα πιεστούν κι άλλο!
Ο κ. Ρεβύθης εξηγεί ότι οι νόμοι της αγοράς και ιδιαίτερα η κατάσταση στην ελληνική οικονομία διευρύνονται και στο επίπεδο που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας.
Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει ότι ο στόχος για την άντληση των 50 δις. ευρώ από την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου είναι ανέφικτος σε μία περίοδο, όπου η ζήτηση έχει «κατακεραυνωθεί» από την ιστορική δημοσιονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.
Κατά τον κ. Ρεβύθη, η πρόταση της τρόικα στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, «πουλήστε κρατική περιουσία, για να μειώσετε το χρέος», ήταν ένα μήνυμα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν βαίνει καλώς. Ο πρόεδρος των μεσιτών σημειώνει δε ότι είναι σύμφωνος με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι «πουλάω» σημαίνει «αναπτύσσω», επισημαίνοντας την ανάγκη σωστής διαχείρισης των ακινήτων της δημόσιας περιουσίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr