Ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει η πρότασή της Γερμανίας να επωμίζονται και οι τράπεζες και ιδιώτες ομολογιούχοι από το 2013 μέρος του κόστους διάσωσης κρατών της ευρωζώνης αποσταθεροποιεί τις αγορές, σπρώχνοντας χώρες στην χρεοκοπία.
Την «επίθεση» αυτή σχολίασε νωρίτερα προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
«Ποιος άλλος εκτός από τον πρωθυπουργό Παπανδρέου θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα; Και ποιος άλλος εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ θα μπορούσε να πείσει την γερμανική κοινή γνώμη, η οποία ήταν εν μέρει εχθρική, για την αναγκαιότητα ενός μηχανισμού βοήθειας της Ελλάδας;» δήλωσε.
Σε ήπιους τόνους και το σχόλιο για το θέμα, του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε: «εκτιμώ βαθύτατα και σέβομαι τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Ελπίζω να συνεχίσει να ακολουθεί απαρέγκλιτα το δρόμο του και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.»
»Το ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι εκνευρισμοί μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων είναι φυσικό. Αυτό συμβαίνει, άλλωστε, πολύ συχνά και στους γάμους και στις διαπροσωπικές σχέσεις».
Ωστόσο, η δήλωση του Σόιμπλε οξύνει εκ νέου τα πνεύματα αποτελώντας νέα βόμβα στο εσωτερικό της ΕΕ μετά την «απειλή» του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ ότι η Αυστρία έχει επιφυλάξεις ως προς την καταβολή του μεριδίου της στη γ' δόση του δανείου προς την Ελλάδα.
Το κλίμα στο εσωτερικό της ΕΕ λίγο πριν τα Συμβούλια Eurogroup-Ecofin που καλούνται να διαχειριστούν κρίσιμα προβλήματα οξύνεται.
Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:
Εξαιρετικά επικριτικός εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την ομιλία του χτες σε συνέδριο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι για τη συμπεριφορά των Γερμανών και ιδιαίτερα της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ, κατηγορώντας τους άμεσα ότι ευθύνονται για το πρόσφατο ανοδικό ράλι στα spread της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Η συμφωνία της Α. Μέρκελ με τον Ν. Σαρκοζί στη Deauville για το ποιος θα πληρώσει τα «σπασμένα» της κρίσης, έχει προκαλέσει πρωτοφανείς τριγμούς στις αγορές, τους οποίους πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως χειρότερους αυτών της άνοιξης, όταν η ελληνική κρίση είχε συμπαρασύρει τα πάντα στην Ευρώπη.
Η πρόταση της Γερμανίας σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν οι χώρες που έχουν υψηλό χρέος, θα ωθήσει χώρες της ΕΕ προς τη χρεοκοπία, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. "Δημιούργησε έναν κύκλο υψηλότερων επιτοκίων για χώρες που φάνηκε ότι ήσαν σε δυσχερή θέση, όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία", πρόσθεσε.
Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τη γερμανική συμπεριφορά και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μία στιβαρή οικονομική διακυβέρνηση» και όπως σημείωσε υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών για τη θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού στήριξης σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αντίστοιχα με της Ελλάδας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζεται να καταθέσει σήμερα στο Συμβούλιο Eurogroup πρόταση για τον νέο μηχανισμό στήριξης, που θα ισχύσει το 2013, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η προοπτική αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους. Βάσει της συγκεκριμένης πρότασης, οποιαδήποτε στήριξη προς χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα θα γίνεται υπό «δρακόντειους» όρους, όπως είναι η απώλεια δικαιώματος ψήφου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η διαχείριση της κρατικής περιουσίας από την Ευρωζώνη. Στην πρόταση δεν έχει γίνει γνωστό αν περιλαμβάνεται και η το ενδεχόμενο να πληρώνουν και οι ιδιώτες το κόστος ενδεχόμενης μελλοντικής διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης, με τους ηγέτες της ΕΕ να εμφανίζονται διαχασμένοι επ’ αυτού. Εάν γίνει κάτι τέτοιο πάντως η Ιρλανδία θα πρέπει να ζητήσει τώρα βοήθεια, καθώς οι αγορές θα αντιδράσουν σπασμωδικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλώντας σειρά προβλημάτων.
Τα μαζεύει τώρα η Αυστρία για το πακέτο στήριξης! - Στις 915 μ.β. το spread
Τα "μαζεύει" τώρα η Αυστρία μετά το θόρυβο που προκλήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά την πληροφορία του γαλικού πρακτορείου ειδήσεων, ότι πιθανόν να μην επιτέψει την εκταμίευση των χρημάτων που της αναλογούν στο πακέτο στήριξης των 110 δισ. προς την Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την Ελλάδα, λίγο πριν την έναρξη του Συμβουλίου Eurogroup στις Βρυξέλλες απάντησε ότι η Αυστρία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκταμίευση των 190 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Συνεχίζοντας ο Γιόζεφ Πρελ τόνισε ότι ενδεχομένως χρειάζονται κάποιες διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας επισημαίνοντας ωστόσο οτι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Αν η Ελλάδα ξεφύγει από τους στόχους της θα πρέπει να το συζητήσουμε στο Eurogroup.
"Είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας. Ο Γ. Πρελ κατέληξε λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή στην Αθήνα βρίσκεται η τρόικα προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση.
Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο τον Αυστριακό Υπουργό Οικονομικών Josef Proell μετέδωσε ότι η Αυστρία δεν καλύπτει τη συμμετοχή της στο πακέτο στήριξης της τρόικα προς στην Ελλάδα. Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για έμμεση πίεση προς στην Ελλάδα από το Βερολίνο, το οποίο παραδοσιακά διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Αυστρία. Να θυμίσουμε, τέλος, ότι προ δεκαημέρου είχε επισκεφθεί τη Βιένη ο υπουργός Εξωτερικός κ. Δρούτσας. Mετά την εξέλιξη αυτή, αλλά και με δεδομένη την κατάσταση στην Ιρλανδία η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν υιοθετήσει το μηχανισμό στήριξης (όπως πρώτη έπραξε η χώρα μας) το spread του ελληνικού ομολόγου ενισχύεται στις 916 μονάδες βάσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr