Αν και στη συνέντευξη ο επίτροπος κράτησε χαμηλούς τόνους ως προς τις υπόλοιπες ενεργειακές δεσμεύσεις της χώρας, αποφεύγοντας να μιλήσει για δομικά μέτρα (πώληση μονάδων, Μικρή ΔΕΗ κ.λπ.), εντούτοις σε συνάντηση που είχε αργότερα με φορείς της αγοράς ήταν πιο αποκαλυπτικός.
Σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών πώλησης ρεύματος (ΝΟΜΕ), είπε ότι «υπάρχουν και άλλες επιλογές», προειδοποιώντας στην ουσία για τις δομικού τύπου λύσεις που περιγράφονται στο Μνημόνιο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του ποσοστού της ΔΕΗ.
Όπως επεσήμανε, άλλωστε, η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και υπάρχει σαφές ενεργειακό κεφάλαιο που πρέπει να εφαρμοστεί. Σημειωτέον ότι λόγω της επιθετικής εμπορικής πολιτικής της ΔΕΗ, το μερίδιό της αντί να μειώνεται, αυξάνεται (89,8% τον Δεκέμβριο αντί για στόχο 87,24%).
Στην κοινή πάντως συνέντευξη με τον Σταθάκη, ο Κανιέτε στάθηκε περισσότερο στη σημασία της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, λέγοντας ότι η Κομισιόν θέλει να βοηθήσει τη χώρα ώστε να γίνει κόμβος διέλευσης αερίου και ηλεκτρισμού.
Έδωσε μάλιστα έμφαση στα ενεργειακά έργα που μειώνουν την εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, δηλαδή τον TAP, τον διασυνδετήριο ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την προώθηση του αγωγού East Med που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, αλλά και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με τα γειτονικά κράτη, όπως επίσης με το Ισραήλ και την Κύπρο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης εκτίμησε ότι τα ενεργειακά θέματα δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προσθέτοντας πως οι στόχοι για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% μέχρι τα τέλη του 2019 έχουν συμφωνηθεί και είναι δεδομένοι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr