Αυτό που χρειάζεται είναι «καλά νέα», όπως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα δώσουν μομέντουμ στην οικονομία και θα την επαναφέρουν στην καλή κατάσταση που βρισκόταν στα τέλη του 2014.
Σε ότι αφορά την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και δη το εγχείρημα μείωσης των κόκκινων δανείων, τραπεζίτες τονίχουν ότι είναι νωρίς ακόμα για εξαχθούν συμπεράσματα για την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών και αυτό που χρειάζεται είναι να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση των νομοθετικών αλλαγών, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι τράπεζες στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Ωστόσο, ομολογούν ότι το ξεκίνημα του 2017 ήταν αρνητικό και πλέον οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν της διαδικασίες βασιζόμενες στις fast track διαδικασίες του εξωδικαστικού μηχανισμού, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στη βάση της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών και άλλων σημαντικών νομοθετημάτων, όπως για παράδειγμα η διευθέτηση του αναβαλλόμενου φόρου.
Όπως τονίστηκε οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί για μείωση των κόκκινων δανείων και δεν υπάρχουν λόγοι αλλαγής των συγκεκριμένων στόχων. Για τα stress test της ΕΚΤ που θα γίνουν το 2018, ακόμα είναι νωρίς και δεν έχουν αποφασιστεί τα κριτήρια και οι όροι, ωστόσο, πρέπει να επιταχυνθούν οι εξελίξεις που θα κρίνουν την επιτυχή μείωση των NPLs προκειμένου οι τράπεζες να μην βρεθούν κεφαλαιακά ελλιπείς στα επόμενα stress test, με τον SSM παράλληλα να παρακολουθεί την πορεία «των φιλόδοξων αλλά ρεαλιστικών όρων».
Όπως επισημαίνεται πάντως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι τράπεζες είναι να κινηθούν επιθετικά για τους στρατηγικά κακοπληρωτές, αυτούς δηλαδή που έχουν και δεν πληρώνουν. Το θετικό είναι ότι έχουν ψηφιστεί καλοί νόμοι για την αντιμετώπιση των NPLs ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους απομένει να αποδειχθεί στην πράξη. Εκτιμούν παράλληλα οι ίδιες πηγές πως στη μείωση των NPLs σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αλλαγές σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών.
Αναφορικά με το θέμα των καταθέσεων επισημαίνεται ότι το 2016 ήταν μια «καλή» χρονιά, το 2017 όμως η κατάσταση εμφανίζεται «παγωμένη», υπήρξε μια εκροή καταθέσεων, φαινόμενο που ίσως είναι εποχικό δεδομένου ότι υπάρχουν και πολλές ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετήσουν οι πολίτες. Για την ελληνική αγορά το κρίσιμο στην παρούσα φάση είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η επιστροφή καταθέσεων, η μείωση του ELA και η διαμόρφωση ευνοϊκότερου κόστους χρηματοδότησης για τις τράπεζες, που όλα μαζί θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για τη μείωση και των κόκκινων δανείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr