Το «μαχαίρι μπαίνει στο κόκκαλο» και οι εξελίξεις στο μέτωπο των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων επιταχύνονται από την άφιξη της επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, στην Αθήνα και την επίτευξη της αρχικής συμφωνίας κυβέρνησης- θεσμών για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Οι συγκυρίες ανοίγουν την αυλαία για µια εκτεταμένη εκκαθάριση των προβληματικών επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, αίροντας και τους τελευταίους δισταγμούς τους να προχωρήσουν στο «τράβηγμα της πρίζας» επιχειρήσεων χωρίς προοπτική βιωσιμότητας και στην ραγδαία " αναδιάρθρωση του δανεισμού των βιώσιμων.
Αν και παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα η νομοθέτηση του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών και των δημόσιων λειτουργών για τις αποφάσεις τους σχετικά µε αναδιαρθρώσεις δανείων, τα "κουρέματα" οφειλών και τις πτωχεύσεις εταιρειών, προσεχώς αναμένονται τα πρώτα δείγματα της μαζικότερης δράσης των τραπεζών.
Αναμένεται σε βάθος χρόνου καταιγισμός δύσκολων επιχειρηματικών αποφάσεων, µε επιπτώσεις στο μέτωπο της ανεργίας και µε αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, αποτέλεσμα του «κλεισίματος της στρόφιγγας» σε ομίλους που διατηρήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια εν ζωή επιχειρήσεις χωρίς προοπτικές ανάκαμψης και βιωσιμότητας.
Επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα αλλά θεωρούνται βιώσιμες θα οδηγηθούν σε δραστική αναδιάρθρωση, ενώ όσες είναι στο «κόκκινο» θα οδεύσουν προς εκκαθάριση ή ρευστοποίηση.
Κούρεμα οφειλών, αναζήτηση νέων στρατηγικών επενδυτών, εξαγορές και συγχωνεύσεις, «σαλαμοποίηση» assets και ρευστοποιήσεις θα αποτελέσουν μοντέλα που θα πέσουν στο τραπέζι, αναλόγως της κατάστασης που βρίσκεται κάθε εταιρεία. Σημειώνεται ότι για τον καλύτερο και ταχύτερο συντονισμό τους στην αντιμετώπιση των μεγάλων επιχειρηματικών ανοιγμάτων τους οι τράπεζες έχουν επιλέξει ως σύμβουλο την ΕΥ.
Σημειώνεται ότι οι στόχοι για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, επί συνόλου 145 δισ. ευρώ (44% μη εξυπηρετούμενα) «δείχνουν» μείωση των NPEs στα 59,8 δισ. ευρώ φέτος και έως τα 40,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 και σε 39,8 δισ. και 22,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα ια τα NPLs. Τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων ανέρχονταν σε περίπου 51 δις ευρώ, εκ των οποίων το 29% θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr