Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ρυθμίσει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους άνω των 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, πάνω από 38 δισ. ευρώ παραμένουν «κόκκινα», ενώ μόλις τα 16 δισ. ευρώ κατηγοριοποιούνται ως «εξυπηρετούμενα». Με απλά λόγια, πρόκειται σχεδόν για το 70% από τα ρυθμισμένα δάνεια που μένουν «κόκκινα».
Εξέλιξη που αποτυπώνει με σαφή τρόπο τη διασύνδεση μεταξύ της ανάκαμψης της οικονομίας και της δυνατότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αποπληρώνουν τα χρέη τους με την αβεβαιότητα να «πλήττει» την εμπιστοσύνη αλλά και την ικανότητα για εξυπηρέτηση υποχρεώσεων. Σημειώνεται δε, ότι τα δάνεια που ρυθμίζονται πρέπει να εξυπηρετούνται κανονικά για ένα έτος, πριν εξέλθουν από την κατηγορία των NPLs, ενώ οι τράπεζες προσανατολίζονται πλέον στη λήψη δραστικότερων λύσεων προκρίνοντας μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις που είναι εφικτό να «τηρηθούν» από δανειολήπτες.
Ο Γιάννης Στουρνάρας μάλιστα, ως εποπτεύων κεντρικός τραπεζίτης, έχει θέσει το ζήτημα της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, που θα αντιμετωπίζουν πραγματικά τα προβλήματα και όχι βραχυπρόθεσμων λύσεων, που μέχρι τώρα κυριαρχούν και οι οποίες περισσότερο μεταθέτουν παρά λύνουν τα προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο SSM έχει ζητήσει από τις τράπεζες να κινηθούν ταχύτερα και να προσαρμόσουν τις εταιρικές δομές για την επίτευξη μακροχρόνιων και βιώσιμων λύσεων.
Πάντως, κι ενώ ακόμα οι τράπεζες αναμένουν την προώθηση ρυθμίσεων που θα επιτρέπουν τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων (ακαταδίωκτο κ.λπ.), η ασφυξία στην πραγματική οικονομία, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το «πότε» και «πώς» θα κλείσει η αξιολόγηση προκαλούν πονοκεφάλους στις τράπεζες που, πέραν από τους γνωστούς λόγους ανησυχίας (κίνδυνος τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης, έξαρση «κόκκινων» δανείων, ανακοπή ρυθμού επιστροφής καταθέσεων, συνέχιση των capital controls κ.λπ.) έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν τον ασφυκτικό εποπτικό «έλεγχο» της ΕΚΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr