Τόσο ο SSM όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν θέσει στόχους μείωσης των NPEs ανά τρίμηνο, ενώ για τους επενδυτές είναι κρίσιμη μια πορεία ανάκαμψης, αρχής γενομένης της έστω οριακής κερδοφορίας φέτος.
Εμπόδιο αυτή της προσπάθειας φαίνεται να αποτελεί η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση που προηγείται στη συνείδηση των πολιτών ως υποχρέωση, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια για εξυπηρέτηση και οφειλών στις τράπεζες.
Όσο τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα τόσο θα συνεχίσουν να υπάρχουν «σκιές» σχετικά με το ενδεχόμενο να χρειαστούν μία νέα -την τέταρτη κατά σειρά- ανακεφαλαιοποίηση στο μέλλον και θα συντηρείται η αβεβαιότητα. Όσο, ωστόσο οι επισφάλειες μειώνονται συμβάλλοντας στην κερδοφορία των τραπεζών, τόσο θα ενισχύεται η ποσότητα και η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων και θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη.
Ως γνωστόν, οι τράπεζες έχουν υποχρέωση να μειώσουν τα NPEs κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ έως και το τέλος του 2019, με έμφαση στα τελευταία δύο χρόνια και με μίγμα που στηρίζεται περισσότερο στις μακροχρόνιες ρυθμίσεις και λιγότερο σε ρευστοποιήσεις και πωλήσεις. Κατά την επίσκεψη αυτή την εβδομάδα κλιμακίου του SSΜ στις διοικήσεις των τραπεζών θα γίνει περαιτέρω επεξεργασία των επιμέρους στόχων, ενώ θα γίνει και εφ’ όλης της ύλης επισκόπηση του κλάδου.
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη μόλις έκθεσή της η Bank of America Merrill Lynch χαρακτήρισε τους στόχους αυτούς δύσκολο, αν και όχι αδύνατο, να επιτευχθούν. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν νέες προβλέψεις, ενώ επισημαίνουν ότι μια αποτυχία να καλυφθούν ενδιάμεσοι στόχοι ή χαμηλή κάλυψη με προβλέψεις μπορούν να επηρεάσουν τις επιδόσεις στα stress tests του 2018. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, το 2019 ενδέχεται να μην είναι και το τέλος των απαιτήσεων που θα επιβληθεί.
Η Bofa ML εκτιμά ότι οι διαγραφές ύψους 16 δισ. ευρώ είναι ευκολότερες αφού οι τράπεζες έχουν στα NPEs καταναλωτικά δάνεια της τάξης των 16 με 17 δισ. ευρώ, ενώ πιθανή θεωρείται η ανάκτηση NPEs μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ αφού τα ρυθμισμένα δάνεια εκτός της περιμέτρου των NPEs φθάνουν τα 25 δισ. ευρώ. Πιο δύσκολες θεωρεί ο οίκος τις πωλήσεις και τους πλειστηριασμούς ύψους 13 δισ. ευρώ.
Οι αναλυτές δεν αποκλείουν πρόσθετες προβλέψεις καθώς οι υφιστάμενες έχουν ληφθεί με βάση το stress test του 2015 και όχι με βάση τον στόχο μείωσης της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης κατά 40% έως το 2019. Εάν οι τράπεζες πετύχουν τους στόχους, θα έχουν δείκτη ΝPΕ ύψους 30% έως το 2019, ποσοστό που παραμένει υψηλό σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα στην Ευρώπη, και ειδικότερα σε σχέση με την Ιταλία ή την Ισπανία.
Για την περαιτέρω μείωση του δείκτη, ο τραπεζικός κλάδος θα πρέπει να αποκαταστήσει τον πιστωτικό κύκλο αφού θα έχουν γίνει ήδη διαγραφές, κάτι που όμως είναι δύσκολο όσο η χρηματοδότησή τους δεν γίνεται από τις αγορές, καταλήγει η Bofa/ML.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών (άνω του 50%) αναλογεί σήμερα στον αναβαλλόμενο φόρο. Μόνο μέσω της κερδοφορίας θα μπορούν οι τράπεζες να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια αυτά για να μην πληρώνουν την ανάλογη φορολογία, με αποτέλεσμα να τα μετατρέπουν σε «υψηλής ποιότητας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr