ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πολυεθνικές που ρίχνουν λεφτά στην Ελλάδα

01:07 - 21 Ιαν 2013 | ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ
Οι πολυεθνικές που ρίχνουν λεφτά στην Ελλάδα
To θετικό κλίμα για επενδύσεις στη χώρα μας φαίνεται ότι έχει αποκτήσει στέρεες βάσεις στέλνοντας ενθαρρυντικά μηνύματα στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Μετά την Cosco, την Unilever και την Phillip Morris, μία ακόμη μεγάλη πολυεθνική ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στην Ελλάδα μεταφέροντας μέρος της παραγωγής της εδώ.
Η γερμανική Henkel διαβλέποντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική αγορά, ήρθε σε συμφωνία με την ελληνική βιομηχανία απορρυπαντικών ROLCO ΒΙΑΝΙΛ, για την παραγωγή σε πρώτη φάση προϊόντων που θα καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Ωστόσο, η σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο σε δεύτερη φάση να ακολουθήσουν και εξαγωγές.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η ROLCO θα παράγει για λογαριασμό της Henkel τα απορρυπαντικά Dixan και Neomat, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή και άλλων προϊόντων.
Η συνεργασία αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς η ROLCO είναι μία αμιγώς ελληνική επιχείρηση, που ασχολείται με την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση απορρυπαντικών, ειδών καθαρισμού και σαπουνιών.
Ναυαρχίδα του νέου σχήματος είναι το απορρυπαντικό Neomat, το οποίο κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά με ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή και με την σήμανση της παραγωγής του προϊόντος στην Ελλάδα.

 

Η παρουσία της ROLCO

  •  Η ιστορία της ROLCO ξεκινάει το 1948 με την ίδρυση στο Μοσχάτο της μονάδας χρωμάτων και απορρυπαντικών «ΒΙΑΝΙΛ Χρωµατουργεία Μοσχάτου».
  •  Δέκα χρόνια αργότερα παρουσίασε το πρώτο απορρυπαντικό σε μορφή σκόνης, το ROLrolco200 200113
  •  Το 1968 λανσάρει το πρώτο προϊόν καθαρισμού πιάτων σε υγρή μορφή, το AVA
  •  Το 1962, πρώτο έτος οργανωµένης βιοµηχανικής παραγωγής και εµπορικής δραστηριότητας, η ROLCO είχε µετοχικό κεφάλαιο 14 εκ. δρχ., στεγαζόταν σ' ένα χώρο 6.000τ.µ. και απασχολούσε συνολικά 15 εργαζοµένους.
  •  Σήµερα, η ROLCO αποτελεί τη µεγαλύτερη και πιο σύγχρονη παραγωγική µονάδα απορρυπαντικών στην Ελλάδα.

Aπό την άλλη πλευρά η Henkel

  •  Ιδρύθηκε το 1876 στο Άαχεν από τον έμπορο Φριτς Χένκελ και δύο ακόμη συνεργάτες του.
  •  Το 1878 η έδρα της επιχειρήσεις μεταφέρθηκε στο Ντύσσελντορφ, όπου είναι και σήμερα, προκειμένου να εκμεταλλευθεί το παραποτάμιο λιμάνι της πόλης και την πρόσβαση σε περισσότερες αγορές
  •  Ο όμιλος Henkel απασχολεί περίπου 47.000 εργαζομένους σε όλο των κοόσμο
  •  Στα γνωστά προϊόντα της εταιρεία περιλαμβάνονται απορρυπαντικά όπως το Dixan και το Persil, προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως τα Schwarzkopf και τα Fa

Οι επενδυτές ψηφίζουν Ελλάδα

Η επένδυση της Henkel ακολουθεί τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν ή έχουν εξαγγείλει το τελευταίο 3μηνο η Unilever, η Phillip Morris, η Hewlett-Packard και η Cosco.

 

Η επένδυση της Unilever στην Ελλάδα
Η Unilever ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι μεταφέρει την παραγωγή της στην Ελλάδα, αρχικά για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης και στη συνέχεια θα ξεκινήσει τις εξαγωγές προς τη δυτική Ευρώπη και τρίτες χώρες. Η Unilever θα στηριχθεί σε συνεργασίες που ήδη έχει ή θα συνάψει με ελληνικές εταιρείες και βιομηχανίες, οι οποίες θα παράγουν εκ μέρους της τα προϊόντα της.

 

Επένδυση της Phillip Morris στον "Παπαστράτο"
Λίγες ημέρες αργότερα η Phillip Morris International ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει παραγωγή προϊόντων καπνού από άλλα εργοστάσια της Ευρώπης στο εργοστάσιο της θυγατρικής της «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο.

 

Τα προϊόντα της Hewlett-Packard μέσω του Πειραιά σε όλη την Ευρώπη
Ένα μήνα νωρίτερα, ανακοινώθηκε η συμφωνία της Hewlett-Packard με την Cosco και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την μεταφορά των προϊόντων της στις ευρωπαϊκές αγορές αποκλειστικά από το λιμάνι του Πειραιά. Τα προϊόντα της HP θα διανέμονται προς τους τελικούς προορισμούς, θαλάσσια μέσω του terminal της COSCO και σιδηροδρομικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

 

Το 60% του ΟΛΠ θέλει η Cosco

Παράλληλα, η COSCO φέρεται να έχει καταθέσει επίσημη πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση για την απόκτηση του 60% του ΟΛΠ και να επενδύσει σε αυτό 1 δισεκ. ευρώ.

 

Συνεργασία Walmart-Βασιλάγας για την ελληνική και βαλκανική αγορά
Τέλος, την είσοδό της στην ελληνική αγορά σχεδιάζει μέσα στο 2013 και η αμερικανική αλυσίδα υπερ-μάρκετ Walmart. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ελλάδας, Βασιλάγας, που σχεδιάζουν τη δημιουργία περισσότερων από 100 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα (ηπειρωτική και νησιωτική) και σε γειτονικές βαλκανικές χώρες έως το 2025.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:23 - 21 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.