ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχνή η συμμετοχή των τεχνικών εταιρειών στα έργα του ΤΑΙΠΕΔ

19:25 - 18 Σεπ 2023 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ισχνή η συμμετοχή των τεχνικών εταιρειών στα έργα του ΤΑΙΠΕΔ
Έργα που αντιστοιχούν στο 2% σχεδόν του ελληνικού ΑΕΠ ωριμάζει το ΤΑΙΠΕΔ, συνολικά δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ έργων είναι εγγεγραμμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Εντεταλμένο Σύμβουλο, Εκτελεστικό Μέλος του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στο 6ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών - ITC 2023, τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως τα τέλη του 2025, «άρα δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και χρονοτριβές στο κομμάτι των ωριμάνσεων».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σταμπουλίδης στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι έως το τέλος του έτους η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ θα έχει δημοσιεύσει διαγωνισμούς, ύψους 700 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 70% του προϋπολογισμού του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απευθυνόμενος προς τον τεχνικό κόσμο, ο κ. Σταμπουλίδης εξέφρασε την έκπληξή του, καθώς όπως είπε «η τεχνική αγορά σκέφτεται μόνο τη συμμετοχή της στα μεγάλα έργα που είναι αρκετών δισ. ευρώ, τα οποία δεν γνωρίζουμε και αν υλοποιούνται εν τέλει».

Αυτή τη στιγμή, το ΤΑΙΠΕΔ προκηρύσσει έργα ύψους 25-40 εκατ. ευρώ εβδομαδιαίως, με τη συμμετοχή των τεχνικών εταιρειών να είναι ισχνή, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζει εάν το γεγονός αυτό οφείλεται «ότι βρίσκονται απροετοίμαστες μπροστά σε έναν τόσο μεγάλο όγκο έργων».

Κάλεσε την τεχνική αγορά να «κοιτά» το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς στη διάρκεια των ετών κατέκτησε την αποτελεσματικότητά του ως Ταμείο, με απτό παράδειγμα τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Σημείωσε, συγχρόνως, ότι πρέπει να πείσουμε την Πολιτεία να «τρέξει» περισσότερο στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, ώστε να απαλειφθούν οι υπάρχουσες αγκυλώσεις.

Σημείωσε ότι είναι ευκαιρία οι πάντες να δουλέψουν ούτως ώστε να ανταπεξέλθουμε ως χώρα στις προκλήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς «εάν δεν καταφέρουμε να εξοπλιστούμε τώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε ποτέ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.